
Copiii sunt fascinați de modul în care funcționează lumea înconjurătoare, de tehnologie, programare, robotică, artă și de mijloacele prin care se adaptează ușor la ceea ce experimentează. Pun în mod constant întrebări despre cum funcționează lucrurile și sunt dornici să descopere tot ce observă în mediul în care trăiesc.
Generațiile de astăzi reacționează la un sistem de învățare care se bazează pe experiență, practică, transpunere în viața reală a teoriei sau a conceptelor. Vor să înțeleagă, nu doar să rețină informația primită și să simtă că ceea ce creează este important.
În contextul în care educația din România începe să treacă din sistemul tradițional către noi abordări precum STEAM (educație bazată pe Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică) sau Gamification (învățare prin joacă și experiențe), copiii au acces la o formă de învățare care le satisface curiozitatea – cea mai sănătoasă trăsătură a vârstei și le oferă un bagaj de cunoștințe bogat și stabil. Ei nu mai sunt simpli spectatori sau utilizatori ai evoluției, ci creatorii acesteia, încă de la 6-7 ani.

Rolul nostru, ca părinți, este să îi susținem și să îi ghidăm către sisteme care le oferă cadrul perfect în care să se dezvolte armonios: intelectual, fizic și emoțional. Parte a unui astfel de sistem este MindHub – academia de programare pentru copiii cu vârste între 6-15 ani, care transformă învățarea în experiență și relaționarea în prietenie.
Noțiunile de programare sau robotică pot fi complicate pentru un copil, însă nu și atunci când transformi teoria în experiment. La MindHub, copiii creează prin liniile de cod generate aplicații, scenarii, povești sau misiuni. Aici, programarea nu se învață din manual, ci din transpunerea ei în practică, din testare și retestare, din observare și corectare.
MindHub este un hub de educație 360˚, bazat pe dezvoltarea celor 12 abilități necesare în secolul 21 – concept, apărut în 1980 și numit P21 framework – care îl pregătesc pe copil pentru viitor, într-un mod sănătos și armonios. Programa MindHub, gândită și adaptată pe 6 segmente de vârstă, le oferă copiilor acces la dezvoltarea acestor competențe-cheie precum: gândire critică, flexibilitate și adaptabilitate, inițiativă, productivitate și responsabilitate, creativitate, cunoștințe tehnice și informatice, lucrul în echipă, dar și la îmbunătățirea performanțelor școlare la materii precum matematică și engleză.

Academia, deja prezentă în 10 ţări, este un mediu sigur, în care copiii își pot lăsa imaginația să creeze, pot învăța să asculte idei, să le dezbată pe ale lor, să împărtășească, să rezolve provocări și să persevereze.
Plecând de la învățarea instrucțiunilor de bază într-un mod vizual, continuând cu blocurile de cod, dezvoltarea de jocuri, aplicații mobile și pagini web și finalizând cu programarea folosind limbaje de programare propriu-zise, copiii folosesc o diversitate de instrumente, jocuri și medii ca Wonder, Sphero, Scratch, Tynker, Hopscotch, Micro:bit, App Inventor, Roblox, KODU, HTML, CSS, JavaScript, Lua, Python. Ei primesc diplome după fiecare nivel încheiat, ca recunoaștere a cunoștințelor dobândite, iar părinții primesc feedback constant despre parcursul copilului și reușitele acestuia.
Și pentru că informația se transmite cel mai ușor din generație în generație, la MindHub București Unirii mentorii și voluntarii care îi ghidează pe copii sunt studenți la Politehnică și au experiență atât în domeniul pe care îl predau, cât și în lucrul cu copiii, fiind voluntari în numeroase organizații de tineret.

MindHub nu se rezumă la cursurile desfășurate în sediul din Str. Traian, nr. 3, ci oferă acces la experiențe – prin ateliere tematice și tabere urbane – copiilor din diverse medii și organizații de cultură: Fundația Regală a României – Centrul Generații, Opera Comică pentru Copii, Muzeul Copiilor, Biblioteca Metropolitană.
“Următorul proiect pe care îl vom lansa este MindHub Edu – un program ce oferă companiilor posibilitatea de a se implica în educația digitală a noii generații, oferind ca beneficii angajaților cursuri pentru copiii lor.“ C.Z.
“Viitorul unei generații se bazează pe educație – piatra de temelie a unei societăți – iar noi ne implicăm activ în construirea ei. La MindHub București Unirii, copiii de toate vârstele sunt încurajați și ghidați să participe la concursuri naționale și internaționale, atât pentru a-și îmbogăți cunoștințele în domeniu, cât și pentru a avea experiența competițiilor și pentru creșterea încrederii în propriile puteri. Astfel, implicarea întregii echipe a fost încununată de reușita calificării României în finala Olimpiadei Internaționale WLRC în 2022 și 2023.“
Corina Zamsa, Fondator MindHub București Unirii.

MindHub este o rețea internațională de academii de programare pentru copii și adolescenți, înființată în Bulgaria,
și extinsă ulterior în Europa, Africa și America în sistem de franciză. În prezent, MindHub operează în peste 40 de centre din zece țări: România, Bulgaria, Belgia, Finlanda, Estonia, Macedonia, Danemarca, Olanda, Kenya și SUA.
unirii@mind-hub.ro / 0726463482