Cautare
, Forbes Staff

Tech |
|

ContentSpeed: Farmaciile pot vinde acum medicamente OTC și în mediul online

Începând de astăzi au intrat în vigoare normele legii care permite comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripție medicală prin intermediul farmaciilor online.
medicamente_pastile.jpg

Anul trecut a fost promulgată legea ce permite farmaciilor să comercializeze medicamente fără prescripție (OTC) și în mediul online, dar începând de astăzi, 24 aprilie, intră în vigoare și normele de aplicare, astfel că farmaciile pot depune actele pentru a primi avizele necesare, anunță ContentSpeed, furnizor de software pentru sectorul de eCommerce.

Legea nr.160 din 9 iulie 2018 pentru modificarea și completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008 deschide noi oportunități pentru retailul farmaceutic. Această modificare permite comercializarea produselor OTC și în online, pe lângă suplimentele, dermatocosmeticele și parafarmaceuticele ce puteau fi vândute și livrate direct.

„Primul pas a fost făcut anul trecut, când a fost promulgată Legea. Împreună cu farmaciile online care folosesc platforma ContentSpeed am așteptat cu mare nerăbdare publicarea normelor de aplicare. Creșterea vânzărilor de OTC raportată la nivel de industrie farmaceutică din 2017 și 2018 ne-a arătat în mod clar că este o oportunitate uriașă de a comercializa medicamente fără prescripție și în online. (…)  Modificarea legislativă ar trebui să-i convingă pe retailerii de produse farmaceutice de oportunitățile oferite de un nou canal de vânzare, mult mai accesibil pentru toți utilizatorii. Investiția într-o farmacie online este de aproximativ 10% din bugetul alocat deschiderii unui nou punct de lucru fizic”, declară Doina Vîlceanu, Business Development Manager la ContentSpeed.

Pentru a ajuta farmaciile, echipa ContentSpeed a adăugat la platforma de eCommerce funcționalități specifice dedicate farmaciilor online care să respecte toate prevederile legale. Lanțurile care doresc să listeze și medicamentele de tip RX (cu prescripție medicală) au la dispoziție funcționalitatea de rezervare a medicamentelor pentru oricare dintre punctele de lucru, de unde pacienții își pot ridica medicamentele.

Introducerea legii a fost facilitată și de un context internațional favorabil. Această tendință a fost susținută la nivel internațional de Amazon, prin achiziția startup-ului farmaceutic PillPack pentru suma de aproximativ un miliard de dolari. În Asia, Alibaba Group a lansat platforma Alibaba Health încă din 2015, unde sunt înregistrați peste 3.300 de parteneri, iar vânzările online anuale depășeau pragul de 3,2 miliarde de dolari în martie 2018.

Domeniul farmaceutic a fost până acum specific comerțului tradițional, dar există o tendință din ce în ce mai pronunțată de migrare către digital. În România, o singură farmacie cu patru puncte de lucru și un magazin online a depășit cifra de afaceri de 68 de milioane de euro. Nișa este încă la început în eCommerce, iar farmaciile care aleg să vândă și online vor deveni lideri de piață în următorii ani.

România este pe primul loc în UE la rata de creștere a comerțului electronic, iar volumul de vânzări s-a ridicat la peste 3,6 miliarde de euro în 2018.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii