FacebookTwitterLinkedIn

Consumul global de cărbune se apropie în acest an valoarea record de 8 miliarde de tone din 2013, din cauza scumpirii gazelor și a reducerii livrărilor din Rusia. În 2023, cererea de cărbune ar putea să continue să crească până la nou maxim istoric. a anunțat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

”Deoarece creșterea prețurilor gazelor naturale a făcut cărbunele mai competitiv pe multe piețe, prețurile internaționale ale cărbunelui au crescut, la rândul lor, atingând trei vârfuri istorice între octombrie 2021 și mai 2022. Sancțiunile și interdicțiile asupra cărbunelui rusesc după invazia Rusiei în Ucraina au perturbat piețele, iar problemele din alțe țări exportatoare majore au contribuit la deficitul de aprovizionare”, potrivit IEA.

Consumul de cărbune în Uniunea Europeană este de așteptat să crească cu 7% în 2022, după un avans de 14% de anul trecut, însă Europa reprezintă doar aproximativ 5% din consumul global de cărbune. Principalii consumatori de cărbune sunt China și India.

Creșterea consumului de cărbune din UE este determinată de cererea din sectorul energiei electrice, unde cărbunele este folosit din ce în ce mai mult pentru a înlocui gazul, care este deficitar și a cunoscut creșteri uriașe de preț în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Mai multe țări din UE prelungesc durata de viață a centralelor pe cărbune programate pentru închidere, redeschid centrale închise sau ridică limitele orelor de funcționare pentru a reduce consumul de gaz, precizează IEA.