FacebookTwitterLinkedIn

Declarația fiscală unică (Declarația 212) a fost recent introdusă în legislație pentru declararea, impozitarea și taxarea veniturilor extrasalariale, iar o caracteristică a acesteia e că devine titlu executoriu atunci când se atinge scadența la obligațiile de plată, potrivit reprezentanților CONfirm.

ANAF folosește direct informațiile din Declarația 212 pentru a soma neplătitorul, fără a mai fi necesară emiterea deciziilor de impunere, așadar se poate ajunge mai repede la executarea silită.

Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212  este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăți în baza formularului depus la ANAF.

Odată depășit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declarația 212. Este de reținut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, și nu de către executorii judecătorești, la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanță”, subliniază reprezentanții CONfirm.

Pentru populație, Declarația 212 are şi un avantaj: contribuabilul va ști exact ce plătește, mai susțin reprezentanții companiei.

Declarația unică arată exact ce sume are de recuperat ANAF de la contribuabil, sume la care se adaugă apoi penalități și dobânzi. Înainte, deciziile de impunere se emiteau uneori târziu, contribuabilul nu mai avea timp să înțeleagă ce-i cere ANAF și de ce, iar apoi, când era executat silit, confuzia se adâncea și mai mult.