FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a confirmat membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) că în 2024 nu vor fi introduse taxe sau impozite noi şi nici nu vor fi majorate cele existente, iar susţinerea investiţiilor mari prin scheme de ajutor de stat este una dintre temele centrale pentru minister.

La întâlnirea periodică cu Marcel Boloş, ministrul Finanţelor şi echipa sa şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), investitorii au vrut să afle despre sustenabilitatea bugetului de stat, reforma fiscală, digitalizarea ANAF şi implementarea sistemelor electronice de raportare, impactul măsurilor adoptate anul trecut, măsurile de sprijinire a investiţiilor mari şi de stimulare a inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, evoluţiile din pieţele financiare internaţionale şi dialogul cu agenţiile de rating, finanţarea sistemului de sănătate etc.

„Situaţia finanţelor publice rămâne în continuare fragilă şi generează îngrijorarea că ţinta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă. Eforturile pentru consolidarea fiscală sunt esenţiale pentru percepţia investitorilor, pentru îndeplinirea condiţionalităţilor din PNRR şi implicit pentru atragerea fondurilor europene prin acest mecanism. Ca urmare, este foarte important să vedem dacă măsurile luate, în speţă pachetul fiscal intrat în vigoare în acest an, au rezultatele scontate şi care sunt politicile fiscale viitoare”, a declarat Preşedintele FIC, Daniel Anghel.

Dacă pachetul fiscal nu îşi atinge obiectivul, mediul de afaceri se poate aştepta la alte decizii în plan fiscal. Însă reducerea deficitului ar trebui să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze şi zona cheltuielilor bugetare şi, mai ales, administrare fiscală pentru a obţine o colectare mai mare a taxelor existente. “Din această perspectivă susţinem că reforma şi digitalizarea ANAF rămân vitale pentru consolidarea fiscală. În acelaşi timp un cadru fiscal predictibil şi stabil este necesar pentru ca mediul de afaceri să realizeze investiţii cu impact pentru economie şi, evident, pentru încasările bugetului de stat. Aşa cum am declarat constant, FIC susţine predictibilitatea şi transparenţa politicilor publice, iar aceste întâlniri cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe sunt esenţiale pentru promovarea dialogului cu mediul de afaceri.” a mai spus Daniel Anghel.

Preşedinţii şi liderii financiari ai membrilor FIC, împreună cu reprezentanţii ministerului au agreat că, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de stat,sunt necesare măsuri pentru susţinerea investiţiilor cu o valoare adăugată mare, îmbunătăţirea colectării prin modernizarea întregii arhitecturi a ANAF şi eficientizarea şi prioritizarea cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice. Și mai este important ca mediul de afaceri să facă parte din dezbaterile cu privire la reforma fiscală, iar principiile noului sistem să fie bazate pe predictibilitate, echitate, ajustarea dezechilibrelor, claritate şi reducerea zonelor gri. În cadrul parteneriatului dintre FIC şi Ministerul Finanţelor, în luna aprilie tema discuţiilor tehnice va fi reforma fiscală şi digitalizarea ANAF.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania