FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul European pentru Inovare (CEI) va sprijini anul viitor cercetarea europeană în domeniul tehnologiei profunde şi întreprinderile nou-înfiinţate cu potenţial ridicat, cu 1,4 miliarde de euro.

Programul de lucru al CEI pentru 2025, adoptat marți de Comisie, reprezintă o creştere de aproape 200 de milioane de euro în comparaţie cu 2024, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Consiliul European pentru Inovare face parte din programul UE pentru cercetare şi inovare Orizont Europa.

Pe lângă un buget mai mare, programul de lucru pentru 2025 aduce mai multe îmbunătăţiri, inclusiv un acces mai bun la finanţarea prin capitaluri proprii pentru extindere prin intermediul schemei de extindere a platformei “Tehnologii strategice pentru Europa” a CEI (STEP), introdusă în urma regulamentului STEP adoptat la începutul acestui an. Sunt incluse, de asemenea, alte îmbunătăţiri bazate pe recomandările comitetului CEI.

Noua schemă CEI STEP de extindere va funcţiona cu un buget de 300 de milioane de euro în 2025 (şi care se preconizează că va creşte la 900 de milioane de euro în perioada 2025-2027), pentru a oferi investiţii mai mari în întreprinderi cu scopul de a aduce tehnologii strategice pe piaţa UE şi de a evita dependenţele strategice. Acesta va oferi investiţii cuprinse între 10 şi 30 de milioane de euro prin intermediul Fondului CEI pentru fiecare întreprindere, pentru a mobiliza coinvestiţii private, atingând un total de cel puţin 50-150 de milioane de euro. Cererea CEI STEP de extindere va contribui la abordarea unui deficit de piaţă în ceea ce priveşte finanţarea pentru extinderea tehnologiei profunde în Europa, vizând tehnologiile digitale, tehnologiile curate şi eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, inclusiv tehnologiile care contribuie la obiectivul zero emisii nete, şi biotehnologiile.

De asemenea, suma de 120 de milioane de euro este alocată pentru tehnologii emergente, inclusiv roboţi autonomi, culturi rezistente la schimbările climatice, conversia deşeurilor în materii prime şi diagnosticare medicală, iar suma de 250 de milioane de euro este alocată pentru întreprinderile aflate în faza incipientă în domeniul tehnologiilor-ţintă specifice, inclusiv al inteligenţei artificiale generative, al noului spaţiu, al tehnologiei agricole şi al soluţiilor de mobilitate viitoare.

În plus, va creşte accesul la serviciile de accelerare a activităţii pentru întreprinderile emergente din “ţările în curs de extindere” (ţări cu niveluri mai scăzute de performanţă în materie de cercetare şi inovare). Se vor acorda mărci de excelenţă în cadrul cererilor de propuneri “Tranziţie” şi “Accelerator” şi noi mărci de suveranitate (STEP) în cadrul cererilor de propuneri “Scale-up” şi “Accelerator Challenge” din cadrul STEP. Aceste mărci facilitează accesul la surse de finanţare complementare şi alternative, cum ar fi fondurile de coeziune, precum şi la serviciile CEI de accelerare a activităţii.

Sprijinul financiar direct acordat inovatorilor este completat de accesul la o gamă largă de servicii de accelerare a dezvoltării întreprinderilor şi de acţiuni de sprijin care oferă expertiză de vârf şi creează legături cu întreprinderile, investitorii şi actorii ecosistemului. 

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.