FacebookTwitterLinkedIn

În 2022, Consiliul Concurenţei a aplicat sancţiuni în valoare de 40 de milioane de euro şi estimările beneficiilor pentru consumatorii români se ridică la 100 de milioane de euro pentru activitatea de anul trecut, a declarat Bogdan Chiriţoiu, președintele instituției.

Bogdan Chiriţoiu: „Licitaţiile au fost întotdeauna în atenţie şi mă tem că vor rămâne pentru mult timp o zonă la care trebuie să fim atenţi.

Vom termina curând o investigaţie printr-o licitaţie de IT a Ministerului de Interne, care ne-a fost sesizată de Ministerul de Interne.

Am anunţat ieri că am deschis o investigaţie privind licitaţii la CNAIR pentru reparaţii de drumuri. În acelaşi timp, avem şi cazuistică, economia se schimbă şi cazurile noastre se extind spre alte zone. Vom termina în curând un caz, să îi spunem tradiţional, legat de electrocasnice, de comercializarea produselor Samsung.

Avem, iarăşi, în derulare investigaţii pe zona de servicii digitale. Astea le vom anunţa în curând, pentru că sunt inspecţii la care colaborăm cu alte state membre, să facem inspecţii în alte state membre – Olanda şi altele – şi atunci durează ceva mai mult.

Deci, de îndată ce finalizăm formalităţile cu partenerii din celelalte state, o să facem anunţul. Asta ce înseamnă? Vorbim undeva de 40 de milioane de euro sancţiuni anul trecut, ca să ştiţi că doar performanţa noastră în instanţă e bună şi cazurile astea se câştigă în instanţă.

În orice caz, ANAF-ul le încasează, sunt executorii, deci ele se încasează. Dar, dincolo de sancţiuni şi de impactul bugetar, estimăm beneficii pentru consumatorii români de în jur de 100 de milioane de euro pentru activitatea de anul trecut. Deci sunt beneficii importante”, conform Agerpres.

Bogdan Chiriţoiu a precizat că aceste sancţiuni ajung în special la firmele străine pentru că acestea sunt firme mari şi sunt în general investigate de Consiliul Concurenţei.

El a mai spus că aceste investigaţii sunt importante pentru sănătatea economiei româneşti, însă impactul cel mai mare vine în această perioadă din zona ajutorului de stat.