„Banca Românească este membră a Grupului National Bank of Greece. Activele românești ce fac obiectul tranzacţiei sunt aferente sucursalei din Londra, respectiv ale filialei din Malta aparținând National Bank of Greece SA. Atât OTP Bank România, cât și Banca Românească SA, activează în domeniul serviciilor financiare și bancare”, au precizat reprezentanții CC.
Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.
Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piaţa națională sau pe o parte a acesteia.
Schimbare importantă în sistemul bancar. S-a confirmat: OTP Bank România cumpără Banca Românească. OTP Bank ajunge pe locul 8, un salt de trei poziții
La finele lunii iulie 2017, OTP Bank România a anunțat că preia Banca Românească. Valorea tranzacției nu a fost precizată, dar surse din presa elenă susțineau atunci faptul că aceasta se ridică la 100 de milioane de euro. La începtul lunii noiembrie, Autoritatea de Concurență a anunțat că analizează această tranzacție, urmând să furnizeze un răspuns în următoarele săptămâni.
Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active
Datele Băncii Naționale a României arată că, la finele anului trecut, OTP Bank avea o cotă de piață de 2,09% (locul 11), cu active de 8,215 miliarde de lei, iar Banca Românească de 1,62% (14), cu active de 6,383 miliarde de lei.
Cumulat, cele două bănci atingeau o cotă de piață de 3,71%, cu care s-ar fi clasat pe locul 9. Acest nivel era aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 de miliarde de lei). În plus, depășea Bancpost, care a avut o cotă de piață de 2,96% (11,656 de miliarde de lei).