FacebookTwitterLinkedIn

Efectele provocate de ofensiva Rusiei încep să depășească limitele spațiului aerian ucrainean, afectând industria aeronautică globală.

Japan Airlines și-a anulat joi seară zborul programat către Moscova, invocând potențiale riscuri de securitate, în timp ce Marea Britanie și-a închis spațiul aerian companiilor aeriene ruse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis vineri că va rămâne în Kiev, în timp ce trupele sale se confruntă cu invadatorii ruși care înaintează treptat către capitală.

Spațiile aeriene din Ucraina, Moldova, Belarus și din sudul Rusiei (aproape de granița cu Ucraina) au fost închise la scurt timp după raportarea invaziei ruse.

Compania aeriană Emirates a anunțat modificări minore privind rutele Stockholm, Moscova, Sankt Petersburg și unele zboruri din SUA care au fost afectate de închiderea spațiului aerian. Aceste schimbări au dus la prelungirea timpului de zbor.

OPSGROUP, o cooperativă din industria aviației axată pe distribuirea informațiilor privind riscurile de zbor, a declarat că orice aeronavă care tranzitează spațiul aerian rus ar trebui să aibă planuri de urgență pentru spațiul aerian închis din cauza riscurilor potențiale și ale sancțiunilor pe care chiar Rusia le-ar putea impune asupra industriei aviatice.

Autoritatea de aviație a Rusiei a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde interdicției de zbor din Marea Britanie cu măsuri similare, potrivit agenției de presă TASS.

FlightRadar24, un site de monitorizare aviatică, a arătat că zborurile British Airways și Virgin Atlantic pe rutele India-Londra, respectiv Pakistan-Londra, care inițial tranzitau Rusia, au urmat o rută alternativă pentru a evita spațiul aerian rusesc.

Consiliul de conducere al Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO), un organism al ONU, va discuta vineri, în mod expres, despre conflictul din Ucraina în cadrul unei întâlniri.