FacebookTwitterLinkedIn

De la 1 ianuarie 2019, românii pot produce și injecta în rețea energia produsă de  soare și captată cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice. Acesta transformă energia produsă de soare în energie electrică necesară acoperirii consumului propriu, iar excedentul de energie produs poate fi vândut unuia dintre furnizorii de energie electrică acreditați, la un preț de 0,223 lei / kWh.

Printre avantajele producției de energie solară se numără impactul nepoluant asupra mediului înconjurător și economia la factura de energie electrică. Astfel, pe durata amortizării investiției inițiale, estimată la aproximativ 7 ani, economiile la factura de energie electrică sunt importante, iar la finalul acestei perioade  costurile cu producția de energie sunt eliminate, prosumatorul regăsindu-se chiar în situația de a încasa bani pentru excedentul de energie electrică produs și injectat în rețea.

Pentru a stimula dezvoltarea de sisteme fotovoltaice, în perioada următoare, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) va acorda facilități de finanțare beneficiarilor, în limita sumei de 20.000 lei și respectiv de 25.000 de lei în cazul locuințelor izolate. Cheltuielile eligibile pentru a beneficia de finanțare sunt achiziția de panouri, invertorul, materiale conexiuni, structura de montaj a sistemului și tabloul de curent electric, modul de comunicație și contorul inteligent.

Pentru a putea accesa finanțare de la AFM, solicitanții pot apela la serviciile unui instalator autorizat din județul de proveniență, iar comisia de analiză din cadrul instituției publică lista proiectelor aprobate. Solicitanții au la dispoziție 90 de zile pentru a obține autorizația de construire și pot implementa proiectul într-un termen de 8 luni.

energiaTa este un proiect educațional și de conștientizare lansat în urmă cu trei ani, cu obiectivul de a facilita crearea unei comunități de prosumatori în România, confondat de Mihai Toader-Pasti și Claudiu Butacu,  tineri care fac parte din generațiile Forbes 30 sub 30 anterioare.

“După 3 ani de eforturi cu energiaTa, de la 1 Ianuarie 2019, românii pot in sfârșit vinde energia solară în rețea, iar misiunea noastră inițială a fost îndeplinită. Scopul nostru acum este primul milion de prosumatori, iar pentru a accelerara tranziția către o economie bazată pe energie curată, am elaborat Ghidul Prosumatorului care vine în ajutorul românilor explicându-le ce este energia solară, ce fac panourile solare, care este procedura pentru a deveni prosumator, la ce trebuie să fie atenți înainte de achiziționare, dar și după, în perioada de operare. Cei interesați îl găsesc pe site-ul energiaTa.org’’,  a declarat Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa și Coordonator Ghid

“Un lucru este cert: modul în care producem și consumăm energia este într-o continuă schimbare. Tot mai mulți consumatori vor alege autonomia energetică şi astfel vor deveni, și ei, producători. ENGIE a integrat această direcție în strategia sa. Astfel, ne bucurăm să susținem demersurile de conștientizare a avantajelor multiple, economice și de mediu, pe care le oferă soluțiile verzi de producere a energiei”, a declarat Eric Stab, Președinte Director General ENGIE Romania.

“La momentul acesta, există […] circa 70 de prosumatori racordați cu tot atâtea contracte de vânzare-cumpărare”, a declarat Gabriela Munteanu – Șef Serviciu Reglementări Tehnice, ANRE.