FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea bugetelor pentru apărare alocate de NATO și Comisia Europeană (CE) atrage interesul tot mai multor companii de software, mai ales în contextul tensiunilor militare din Ucraina. Acesta este și cazul companiei clujene OVES Enterprise, care lucrează ca subcontractor pentru beneficiari guvernamentali și din industriile de apărare și aerospațială.

Este o cerere tot mai mare pentru astfel de proiecte complexe. Acestea presupun dezvoltare și implementare mai îndelungate, dar și investiții mai mari. Așteptările, însă, sunt pe măsură: mai ales în cadrul proiectelor militare, unde responsabilii se așteaptă ca developerii implicați să cunoască la perfecție toate tehnologiile folosite în proiect”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Printre proiectele pe care le dezvoltă echipele din care fac parte developerii OVES Enterprise se numără dezvoltarea de softuri de detecție, recunoaștere și localizare de drone ostile, soft de localizare și detecție folosit de rețele de sateliți, scanarea retinei, cartografiere precisă din spațiu, elaborarea unui sistem de protecție a instituțiilor publice împotriva atacurilor cibernetice, identificarea de vulnerabilități în sistemele informatice actuale sau dezvoltarea unui sistem de ghidaj bazat pe AI care poate fi folosit de vehicule pentru a identifica rute periculoase.

Filip se așteaptă ca, în perioada următoare, companiile de IT să aibă un rol tot mai important în infrastructura proiectelor de tip Space and Defence, așa cum arată și cele mai noi inițiative adoptate de NATO și CE.

OVES Enterprise a fost înființată în 2015 la Cluj-Napoca și are 107 angajați și birouri în România, Germania și Emiratele Arabe Unite.