FacebookTwitterLinkedIn

Companiile petroliere atrag atenția asupra riscului ca deciziile de exploatare a gazelor din perimetrele din Marea Neagră să fie din nou amânate din cauza unor prevederi incluse în propunerile de modificări la Legea offshore.

Fiscalitatea rămâne o problemă nerezolvată, au subliniat participanții la o reuniune pe această temă organizată de Asociația „Energia inteligentă”, cu referire în principal la taxarea pe veniturile suplimentare și la plafonul stabilit pentru deducerea investițiilor.

Operatori se așteptau la eliminarea totală a taxei pe veniturile suplimentare. În noua formulă această taxare intervine gradual pentru tot gazul vândut cu mai mult de 85 de lei pe megawatt.

A doua problemă fiscală este faptul că operatorii nu vor putea să-și deducă investițiile decât în limita a 40% din impozitul pe veniturile suplimentare, în condițiile în care se așteptau la o deducere nelimitată, așa cum prevede și Codul Fiscal pentru alte tipuri de investiții.

O altă problemă este reprezintată de neclaritatea din articolul 20, cel care permite statului ca în situații de criză să intervină pe piață pentru că volumele de gaz să fi direcționat strict către România.

Companiile susțin că nu înțeleg cum guvernanții au ajuns la aceste cifre și prevederi și afirmă că la întâlnirile de până acum politicienii nu au prezentat calcule și nici studii de impact pe care să înceapă o negociere fundamentată. Ei speră ca aceste discuții să continue pentru a nu intra din nou într-un blocaj care nu avantajează nici investitorii și nici economia României în ansamblu, notează Radio România Actualități.