Companiile din Europa, care se confruntă cu o inflaţie ridicată şi explozia costurilor operaţionale, încearcă să obţină noi lichidităţi pe termen scurt, de doi ani şi mai puţin, un scenariu similar cu cel din timpul pandemiei de coronavirus din 2020.
O analiză Bloomberg arată că firmele europene cu un rating ridicat au contractat în 2022 finanţări pe termen scurt de 76 miliarde de euro, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, după recordul de 153 de miliarde de euro înregistrat în 2020, transmite Agerpres.
Majorarea finanţării în regim de urgenţă este un semnal îngrijorător într-un moment în care băncile centrale se luptă pentru a readuce inflaţia sub control.
Banca Centrală Europeană a dublat săptămâna trecută dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu iar Rezerva Federală americană ar urma să continue politica de înăsprire a dobânzilor monetare.
Cel mai recent exemplu este producătorul olandez de echipamente medicale Koninklijke Philips NV care a contractat un împrumut de un miliard de euro pe 12 luni, „având în vedere recentele evoluţii şi volatilitatea de pe piaţă”.
Printre firmele care încearcă să obţină împrumuturi pe termen scurt se numără Enel SpA, Daimler Truck AG şi firma elveţiană de energie Axpo Holding AG.