FacebookTwitterLinkedIn

Organizațiile și companiile încearcă să își adapteze strategiile noului context creat de războiul din Ucraina, perspectiva recesiunii globale și criza energetică prin înființarea unor structuri de competitive intelligence menite să le protejeze în fața competitorilor.

”Companiile trebuie să găsească noi modalități prin care aibă acces la date și informații actuale, verificate și bine structurate, iar una dintre modificările prioritare este includerea, în structura organizațională, a unui departament de competitive intelligence care să funcționeze ca sursă de informații și suport”, potrivit Krugman & Partners.

Un studiu derulat anul acesta de Competitive Intelligence Alliance împreună cu Klue a evidențiat faptul că 89% dintre managerii de companii au declarat că piața a devenit mai competitivă în 2022.

Totodată, 31% dintre companiile care au deja implementat un departament intern de competitive intelligence au declarat că și-au mărit echipa, ca urmare a beneficiilor aduse de rapoartele acestora în luarea deciziilor strategice.

Nevoia pentru astfel de servicii a început să fie conștientizată tot mai mult și în România, iar câteva universități au introdus în programă cursuri de specializare.

Totodată, la nivelul Uniunii Europene sunt disponibile câteva sute de poziții în zona de competitive intelligence, acesta fiind un alt indicator care arată tendințele companiilor de a-și dezvolta departamente interne în acest domeniu.

Conform aceluiaşi studiu, 30% dintre respondenți au spus că își actualizează trimestrial informațiile legate de concurenţi pentru a putea rămâne competitivi, în timp ce 20% au spus că aceasta este o activitate cu recurenţă lunară.

Valoarea globală a pieței de competitive intelligence și cybersecurity se apropia în 2019 de nivelul de 40 de miliarde de dolari, iar estimările indică o dublare a acesteia în următorii cinci ani.