Cererea netă de spații de birouri din București din trimestrul al doilea a depășit pentru prima dată în ultimii doi ani tranzacțiile de reînnoire și renegociere a contractelor existente, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Aproximativ 77.000 mp de birouri au fost tranzacționați în București în al doilea trimestru al acestui an, cererea netă înregistrând o revenire puternică, cu o cotă de 62% din volumul tranzacționat, cea mai mare pondere trimestrială din T1 2022 și până în prezent.
În prima jumătate a acestui an s-a consemnat o activitate puternică de închiriere, cu 168.000 metri pătrați contractați în București, marcând o scădere de 11% față de S1 2023. Din această suprafață, 82.100 metri pătrați reprezintă cerere nouă, ceea ce înseamnă că în prima jumătate a anului companiile au închiriat birouri noi pentru 8.000 de angajați, arată analiza Cushman & Wakefield Echinox. Suprafața medie a unei tranzacții în cazul contractelor pentru spații noi a fost de peste 1.100 metri pătrați.
Sectorul farmaceutic și medical a fost cel mai activ din punct de vedere al suprafeței de birouri noi tranzacționate, cu o pondere de 19% din total (15.300 metri pătrați), pe locul al doilea plasându-se companiile din IT&C, cu 18% din total (14.500 metri pătrați). Companiile de servicii profesionale și cele din domeniul industrial și manufacturier au contractat noi spații de birouri în perioada analizată.
Potrivit Mădălinei Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox, în zonele ultracentrale precum Piața Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Floreasca sau Dorobanți, rata de neocupare în clădirile clasa A a scăzut considerabil, ajungând la 5%, “ceea ce reflectă interesul crescut al companiilor pentru aceste spații.“
Rata medie de neocupare din București și-a continuat trendul descendent înregistrat în ultimele trimestre, atingând un nivel de 14,2%, cu scăderi suplimentare așteptate până la sfârșitul anului din cauza ofertei noi extrem de limitate.
Chiria de referință din zona CBD a Capitalei a consemnat o ușoară scădere de 0,50 euro, până la 21,50 euro/mp/lună, în timp ce pe celelalte sub-piețe nivelul chiriilor au fost stabile.
Suprafața de spații în construcție rămâne limitată, proiecte totalizând 88.400 metri pătrați închiriabili fiind în diferite stadii de dezvoltare. Pentru acest an este programată livrarea unei singure clădiri, AFI Loft cu o suprafață de 15.000 metri pătrați.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.