FacebookTwitterLinkedIn

Aproximativ 20 de transportatori aerieni din Europa, inclusiv Air France, Lufthansa și KLM, sunt investigați de UE pentru practici de „greenwashing”, relatează Reuters

Companiile aeriene trebuie să explice modul în care anumite afirmații cu privire la combaterea emisiilor de CO2 pot fi susținute de dovezi științifice, a spus UE. 

Acestea includ afirmații privind compensarea emisiilor prin proiecte climatice și utilizarea combustibililor durabili. La începutul acestui an, UE a implementat interdicția de a face afirmații de mediu sau de durabilitate cu privire la produse sau servicii dacă acestea nu pot fi susținute de cercetări științifice. 

Anumiți termeni precum „prietenos cu mediul” și „neutru climatic” nu mai pot fi utilizați fără certificare.

Analistul american, Paul O’Driscoll declara într-o postare pe LinkedIn că UE dă în judecată companiile aeriene, în condițiile în care „turismul reprezintă 10% din PIB-ul UE și este în mare măsură facilitat de aceste companii”, or „agricultura reprezintă 1,4% din PIB-ul UE, iar companiile din acest domeniu obțin 37% din bugetul anual al UE”.

În schimb, susținătorii mediului declară că măsurile UE sunt benefice. „Nu există încă sancțiuni legale; mai degrabă, companiilor aeriene în cauză li se cere să răspundă la mai multe dintre afirmațiile lor privind sustenabilitatea și au o lună la dispoziție pentru a face acest lucru”, declară Dirk Singer, susținător al mediului, pe LinkedIn.