FacebookTwitterLinkedIn

Cele 32 de F-16 norvegiene pentru România sunt modernizate de compania Kongsberg. Aceasta lucrează deja de doi ani pentru a pregăti aeronavele norvegiene pentru revânzare.

Conform platformei militaryleak.com, contractul de modernizare acoperă revizia generală, reparaţiile şi completările de piese. Sursa citată menționează că după semnarea acordului între România şi Norvegia, compania Kongsberg va primi o extensie a contractului pentru modernizarea avioanelor la varianta M6.5.2.

Pentru această operaţiune se aşteaptă şi sprijin din partea SUA, iar în acest sens o scrisoare de intenţie a fost trimisă de autorităţile române Guvernului Statelor Unite.

Totodată, lucrările pentru reviziile generale, modernizarea şi pregătirea piloţilor şi tehnicienilor se vor desfăşura în Norvegia, cu participarea industriei de apărare din această ţară, mai arată militaryleak.com. În acest caz, Kongsberg Aviation Maintenance Services a fost selectat de NDMA (Norwegian Defence Materiel Agency) ca partener strategic.

În lunile de negociere, partea norvegiană a fost interesată în realizarea tuturor lucrărilor în Norvegia şi implicarea muncitorilor norvegieni în acest proiect precizează militaryleak, chiar dacă şi România are o companie care s-ar fi putut ocupa de această operaţiuni, Aerostar Bacău, care modernizează şi aparatele cumpărate din Portugalia, notează Monitorul Apărării și Securității.

„Sunt foarte încântat că am reuşit să finalizăm acest acord, care reprezintă cea mai mare vânzare de echipamente militare realizată vreodată de Norvegia. F-16-urile norvegiene au fost printre cele mai bine întreţinute, cu standarde tehnice ridicate pe tot parcursul. Felicit echipele de negociere din ambele ţări pentru eforturile lor. Prin acest acord, avioanele noastre F-16 vor continua să servească unul dintre aliaţii noştri NATO pentru câţiva ani de acum înainte”, a declarat Gro Jære, directorul general al Agenţiei Norvegiene pentru Apărare.

Contractul de achiziţie de către Ministerul Apărării Naţionale din România a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei a fost semnat vineri, 4 noiembrie la sediul Romtehnica.