FacebookTwitterLinkedIn

JAR Capital a lui Francis Menassa, un manager al averilor personale ale familiilor bogate și fost bancher la Credit Suisse a fost recent obligată de un tribunal să își închidă operațiunile din cauza datoriilor neplătite, rezultate în parte din pariuri problematice pe active crypto și dintr-o încercare nereușită de a cumpăra o bancă, conform Bloomberg News.

O companie deținătoare a investițiilor fostului bancher, inclusiv JAR cu sediul în Londra, datora aproximativ 8,8 milioane de lire sterline (11 milioane de dolari) creditorilor neasigurați până la sfârșitul lui aprilie, arată înregistrările la care face referire Bloomberg.

Închiderea JAR reprezintă o lovitură semnificativă pentru fondatorul său, Menassa (50), care era printre cei mai buni consilieri de clienți privați din Regatul Unit și care și-a început cariera la Merrill Lynch înainte de a trece la Credit Suisse.

Firma sa a dezvăluit anterior active în valoare de peste 1 miliard de dolari în cadrul diviziilor sale de gestionare a averii și a activelor și avea un birou pe Savile Row, în districtul Mayfair din Londra, bine-cunoscut clientelei sale bogate. 

Nativul libanez, care locuiește în Marea Britanie, se descrie ca fiind un venture capitalist în afara atribuțiilor sale de wealth management și are postări pe blog despre multe subiecte – de la blockchain la economia SUA.

JAR Capital a părăsit sediul de pe Savile Row iar luna trecută s-a înființat o comisie pentru a ajuta la lichidarea companiei care o deține, JAR Financial Management.

Investițiile care au contribuit la destrămarea JAR Capital includ The Wave, o destinație de surf indoor în sud-vestul Angliei în valoare de aproximativ 25 de milioane de lire sterline, care a fost lansată puțin înainte de începutul pandemiei.

Entitățile JAR au furnizat o sumă nespecificată în 2018 pentru a ajuta la finanțarea proiectului, pe care Menassa l-a descris ca fiind “unic în felul său”. 

Închiderea temporară a lui The Wave în timpul pandemiei a creat “presiuni semnificative” pentru investitori. Compania deținătoare a raportat, de asemenea, cheltuieli de cel puțin 100.000 de lire sterline în 2018 dintr-o ofertă eșuată de preluare a unei bănci neidentificate din Gibraltar, unde firma de wealth management a lui Menassa avea operațiuni. 

În plus, firma a investit mai mult de 2 milioane de lire sterline într-o platformă de tranzacționare crypto numită BlockEx, pe care Menassa a avut ulterior dificultăți să o vândă după ce prețurile activelor de monedă digitală au scăzut.

Aceste investiții nereușite au dus la o “lovitură indirectă” pentru JAR Capital, deoarece propriii săi clienți alocaseră capitalul către ele, arată înregistrările. Între timp, firma a raportat anterior o scădere a veniturilor în fiecare an între 2017 și 2020, ultimul an în care a raportat date financiare complete, conform datelor compilate de Bloomberg.

Menassa a fondat JAR Capital în 2014, împreună cu Fadi Sarandah, care a părăsit firma în 2017, iar acum este creditor care solicită lichidarea acesteia, arată înregistrările. 

Cei doi au fost anterior directori ai Plurimi Wealth, o altă firmă de avere cu sediul în Londra pe care Menassa a cofondat-o în 2007, după ce a părăsit Credit Suisse, unde a lucrat aproximativ șapte ani. Sarandah (44) a confirmat petiția sa de lichidare a JAR, dar a refuzat să facă alte comentarii.