Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Comisia pentru adoptarea euro și-a programat prima ședință: 12 aprilie. (Video) Isărescu: a intra în zona euro nu este un drum către lapte și miere

Comisia Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro și-a stabilit deja prima dată a ședinței, 12 aprilie, în condițiile în care ideea acesteia a apărut de-abia acum două săptămâni.
Dancila-Isarescu-Comisia-pentru-euro

Ieri, 4 aprilie 2018, a avut loc reuniunea conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro la care au participat co-preşedinţii şi vice-preşedinţii acesteia, a anuțat Guvernul.

În data de 28 martie 2018, a fost publicată, în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea Comisiei, ideea acesteia apărând acum două săptămâni, în ședința din data de 21 martie.

Comisia Națională de adoptare a monedei euro va pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro, precum și acțiunile necesare pentru pregătirea economiei și societății românești și asigurarea unei convergențe reale.

„Având în vedere importanța acestui obiectiv naţional, conducerea comisiei s-a reunit de urgenţă pentru a aproba Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, precum şi ordinea de zi şi problematica ce urmează să fie discutată în prima şedinţă a Comisiei Naţionale. În cadrul reuniunii, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat acordul şi angajarea Academiei Române şi BNR în dificila sarcină ca împreună cu Guvernul să asigure conducerea Comisiei Naţionale şi realizarea Planului Naţional de adoptare a monedei euro. De asemenea, prim-ministrul a subliniat că prin OUG nr. 24/2018 s-a stabilit o periodicitate bilunară pentru lucrările Comisiei Naţionale, astfel că este necesar un efort conjugat al Guvernului, Academiei Române, BNR și al Comisiei Naționale de Prognoză, care asigură Secretariatul Comisiei Naţionale, pentru a avea dezbateri de substanță şi eficiență maximă”, se scrie în comunicatul de presă al Exectivului.

Guvernul: Planul național de adoptare a monedei euro va fi propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018

Prima şedinţă urmează să aibă loc la data de 12 aprilie 2018. Ordinea de zi a acesteia va avea ca subiect central de dezbatere diagnoza criteriilor de convergență pentru adoptarea monedei euro.

„Am semnat imediat, de la prima lectură, documentul care fundamenta această decizie. Este o decizie guvernamentală care caută să obțină două lucruri și pe care Banca Națională n-are cum să le obțină: consenul politic, consensul societății. Deci, decizia de aderare la euro să fie sprijinită de decizia întregii societăți românești și, în special, de decizia politică. Noi nu avem nici, cel puțin, inițiativă legislativă. Apoi, să reușești să aduni nu numai toate partidele politice, dar și părți ale societății românești, mai mult sau mai puțin organizate în acest sens”, a precizat Mugur Isărescu, Guvernatoriul Băncii Naționale a României, într-un briefing de presă despre deciziile de politică monetară, respectiv cea ce ieri, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an, nivel care fusese stabilit începând cu 8 februarie 2018.

De asemenea, Guvernatorul a subliniat că a semnat imediat, pentru că, în 2000, când era premier, a încercat să obțină acest consens, inclusiv printr-o declarație de sprijin, și știe cât de laborios este acest proces.

Deci, numai Guvernul poate face acest lucru. Nu poate Banca Națională. Al doilea lucru pe care-l face această comisie – care, conform actului de funcționare, are și un mandat limitat, și, în timp, probabil că în partea a doua a anului se va desființa și se va reînființa Comitetul Interministerial, care pune în practică deciziile – este să stabilească pașii, măsurile care trebuie luate. Foarte important. Multe măsuri nu depind de Banca Națională. În același timp, societatea românească trebuie să fie conștientă că a intra în zona euro nu este un drum către lapte și miere, este un drum către un club select care înseamnă anumite măsuri. Dacă vrei să te duci în direcția aceea, nu poți lua măsuri în direcția opusă. Multe dintre măsurile luate, inclusive inițiativ legislative, din ultimii ani, sunt în direcția opusă”, a detaliat Isărescu.

Isărescu despre menținerea dobânzii de politică monetară la 2,25%: Dobânzile la depozitele pentru populație n-au fost majorate suficient, iar leul se putea aprecia prea mult. Inflația se va plafona la 5%, în următoarea perioadă

Guvernatorul a mai spus că BNR nu poate forța nici măcar modificarea propriei legi de funcționare, deși are nevoie.

Bineînțeles că ne ducem la Ministerul de Finanțe să se modifice legea noastră. Sunt mai mult de o duzină de amendamente pe care trebuie să le aducem legii noastre. Încă o data vă spun, toate aceste amendamente sunt pentru întărirea independenței Băncii Centrale și, oricum, în direcție inversă, contrară la ultimele propuneri de modificare care au fost făcute în Parlamentul României”, a explicat Isărescu.

Comitetul din BNR este pur tehnic, a precizat Guvernatorul.

Una este tehnica, alta este chestiunea politică, consensul. Aici, noi am discutat, am făcut o rundă, am ajuns până la capăt. Am discutat aproape toate chestiunile tehnice. Glumind, am discutat și câte bancnote se aduc în România, dacă vom adopta moneda euro, dacă vor mai fi bancnote atunci”, a mai spus Isărescu.

În cadrul reuniunii conducerii Comisiei Naţionale s-a aprobat şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare prin care se stabilesc atribuţiile grupurilor de lucru tematice şi documentele care trebuie să fie finalizate de Comisia Naţională:

a) Declarația politică de asumare a Calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de intrare în zona euro şi a Planului național de adoptare a monedei euro

b) Proiectul Planului național de adoptare a monedei euro

c) Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergență şi de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro.

Astfel, Guvernatorul a precizat că nu se poate estima o dată când va fi adoptată moneda euro de către România, iar această Comisie se întâlnește tocmai pentru a stabili o dată, când va fi adoptată moneda euro.

Aceasta este o primă întâlnire. După, mai stăm vreo șase luni, minți înțelepte, sperăm noi, să stabilim ceva care va fi consensual”, a subliniat Isărescu.

Euro a fost adoptată până în prezent de 19 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Grecia, iar Lituania este țara care s-a alăturat cel mai recent (1 ianuarie 2015) grupului zonei euro.

În afară de Danemarca și Regatul Unit, care au recurs la „clauza de exceptare”, celelalte opt state din afara eurosistemului, inclusiv România, s-au angajat să adopte euro odată ce vor îndeplini criteriile de convergență stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Mai exact, România nu poate recurge la clauza de exceptare, fiind obligată să adopte la un moment dat euro, în funcție de nivelul de convergență.

 

Sursa foto și video: gov.ro.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii