Uniunea Europeană ar urma să investigheze Temu din cauza îngrijorărilor că platforma online chineză nu reuşeşte să reducă vânzarea de produse ilegale, într-o anchetă care ar putea duce la amenzi masive pentru .
Comisia Europeană va iniţia procedura oficială împotriva platformei – deţinută de grupul chinez PDD Holdings Inc – pentru a verifica dacă aceasta încalcă reglementările din blocul comunitar contra activităţilor ilicite online, au declarat pentru Bloomberg surse sub rezerva anonimatului.
Investigaţia ar putea fi anunţată în viitorul apropiat, dar ar putea fi şi amânată, pe fondul schimbării liderilor Executivului comunitar, susţin sursele, citate de Bloomberg și Agerpres.
Autorităţile europene de reglementare impun condiţii mai stricte companiilor Big Tech (giganţii din domeniul tehnologiei), ca parte a eforturilor de a reduce prejudiciile online.
Conform Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), platformele de internet din regiune cu peste 45 de milioane de utilizatori trebuie să ia măsuri pentru a stopa răspândirea dezinformării şi a conţinutului ilegal – inclusiv oferirea de produse care sunt ilegale în UE – sau riscă amenzi de 6% din veniturile lor anuale globale.
Un reprezentant al Temu nu a răspuns imediat solicitării de a comenta.
În urma anchetei oficiale a UE, Temu are dreptul să propună adoptarea de contramăsuri pentru a răspunde preocupărilor Executivului comunitar şi a evita potenţialele amenzi.
În mai, Comisia Europeană a desemnat în mod oficial Temu drept platformă online foarte mare (VLOP), ceea ce înseamnă că trebuie să respecte cele mai stricte norme în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale.
Temu este o piaţă online cu o medie de peste 45 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană. Acest număr de utilizator, pe care Temu l-a comunicat Comisiei, depăşeşte pragul DSA pentru desemnarea ca VLOP.
UPDATE:
Un reprezentant al companiei a transmis pentru Forbes România următoarea declarație: “Temu își ia în serios obligațiile conform Legii Serviciilor Digitale (DSA), investind continuu în consolidarea sistemului nostru de conformitate și în protejarea intereselor consumatorilor pe platforma noastră. Vom coopera pe deplin cu autoritățile de reglementare pentru a sprijini obiectivul nostru comun de a oferi un mediu de piață sigur și de încredere pentru consumatori. În plus, putem confirma că suntem în discuții pentru a ne alătura „Memorandumului de Înțelegere (MoU) privind vânzarea de produse contrafăcute pe internet”, un acord voluntar facilitat de Comisia Europeană. Contrafacerea este o provocare pentru întreaga industrie și considerăm că eforturile colaborative sunt esențiale pentru a avansa în obiectivele noastre comune de protejare a consumatorilor și deținătorilor de drepturi.”