FacebookTwitterLinkedIn

Șefa Executivului European Ursula von der Leyen a declarat că decizia Gazprom de a stopa unilateral livrările către Polonia și Bulgaria este ”nejustificată și inacceptabilă, care ne arată încă o dată că Rusia nu este de încredere ca furnizor de gaze”.

Uniunea este pregătită pentru un astfel de scenariu, a spus Ursula von der Leyen, iar Comisia Europeană este în strânsă legătură cu toate statele membre. ”Am lucrat pentru a asigura surse alternative de livrări și cele mai bune niveluri de stocare pe teritoriul UE. Statele membre au pus în aplicare planuri de urgență pentru astfel de cazuri”.

Instituția a anunțat că miercuri se desfășoară o ședință a grupului de coordonare privind gazele, care planifică un răspuns coordonat la deciziile luate de Gazprom.

Rusia a oprit miercuri exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria. Ambele ţări se bazează pe Gazprom pentru cea mai mare parte din importurile de gaz, dar au existat incertitudini legate de contract, de când Rusia a anunţat că gazul său trebuie plătit în ruble, începând cu luna aprilie.