FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a propus miercuri înfiinţarea unui fond de apărare de 500 de milioane de euro care ar ajuta guvernele Uniunii Europene să dezvolte și să cumpere mai multe arme împreună, menţionând că războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat nevoia de modernizare a forţelor armate.

Această sumă, care ar proveni din bugetul pe termen lung al UE și care ar putea crește cu finanțare de la sectorul privat, ar contribui la rezolvarea celor mai grave deficienţe din domeniile apărării aeriene, terestre și maritime, notează RRA.

Guvernele europene ar trebui să facă achiziții în comun ca mijloc de a stimula colaborarea, unul dintre obiectivele pe termen lung ale UE, în condiţiile în care guvernele urmăreau proiecte naționale în detrimentul celor comunitare.

Cei 500 de milioane de euro ar fi disponibili pentru 2023 și 2024, dar iniţiativa trebuie să fie acceptată de toate cele 27 de guverne ale UE.

UE a lansat deja un fond comun pentru arme pe termen lung și a fost de acord să-și revitalizeze forța de reacție rapidă.