FacebookTwitterLinkedIn

Exporturile chineze către Rusia încetinesc pe măsură ce valoarea rublei este impactată de efectele sancțiunilor internaționale impuse de statele occidentale. Deși China s-a detașat diplomatic de Kremlin pentru a evita orice asociere directă cu invazia Ucrainei, companiile chineze au rămas în Rusia în timp ce multinaționalele occidentale s-au retras.

Deși multinaționalele chineze par să își mențină stabilitatea, cele mai vulnerabile la schimbările cursului valutar sunt companiile mici. Atât importatorii ruși, cât și exportatorii chinezi amână tranzacțiile din cauza temerilor provocate de volatilitatea rublei.

Deprecierea rublei înseamnă că pierzi bani de fiecare dată când există o vânzare (…) Nu poți crește prețurile pentru că rușii nu își permit… Așa că pierzi când îți schimbi încasările în yuani”, a spus Shen Muhui, liderul unui grup comercial care reprezintă peste 20.000 de mici exportatori chinezi în Rusia, potrivit Reuters.

El a adăugat că mai mulți clienți ruși sunt dispuși să folosească yuanul chinezesc pentru a plăti bunurile, însă acest lucru nu este suficient pentru a face o mare diferență. Shen spune, de asemenea, că cererea pentru serviciile sale de depozitare în Rusia a scăzut cu aproximativ o cincime de la începutul războiului din Ucraina.

China reprezintă cea mai mare sursă de importuri a Rusiei, înregistrând, de exemplu, vânzări de aproximativ 12,6 mld. de dolari în intervalul ianuarie-februarie 2022. Principalele mărfuri exportate către Rusia sunt calculatoarele, mașinile, pantofii și jucăriile, transmite Reuters.

Rubla a cunoscut o volatilitate uriașă atât față de dolarul american, cât și față de yuanul chinezesc de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei. Conflictul a declanșat o scădere de peste 40% a valorii rublei față de yuan, deși moneda rusească și-a revenit momentan cu aproximativ 70% de la minimul înregistrat pe 9 martie.

Winnie Wang, președintele Asociației de comerț electronic transfrontalier din Shenzhen, a fost optimistă în ceea ce privește comerțul cu Rusia pe termen lung, spunând că se așteaptă ca exporturile chineze să crească ca varietate și volum, în ciuda provocărilor pe termen scurt ce vizează, mai ales, volatilitatea rublei.