FacebookTwitterLinkedIn

În urmă cu o săptămână plenul Camerei Deputaților a adoptat un act normativ prin care producătorii agricoli și operatorii economici sunt obligați să raporteze lunar stocurile la produsele agricole și alimentare.

Potrivit autorităților, proiectul de lege privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri pentru crearea cadrului legislativ care să vizeze raportarea stocurilor la produsele agricole și alimentare de către producătorii agricoli, depozitării, procesatorii la nivel național și comercianții, în contextul unei situații conflictuale, de criză sau de urgență.

„Măsurile de reglementare instituite prin prezenta lege privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare, procesare și comercializare a produselor agricole și alimentare și sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul agroalimentar”, se arată în actul normativ.

Exceptie de la aceste prevederi vor face comerciantii care detin structuri de vanzare cu suprafata de vanzare de pana la 400 de metri patrati inclusiv, fara spatiile destinate depozitarii si productiei marfurilor, comerciantii ambulanti, comerciantii care desfasoara activitati de servicii de alimentatie publica, precum si care desfasoara activitati de comercializare in zone publice.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole și alimentare, cu respectarea confidențialității datelor ce privesc aceste produse. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dezvoltă un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar. În vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale”, se subliniază în proiect.

Așadar, conform actului, producătorii și comercianții vor fi obligați să raporteze stocurile de legume-fructe, cereale și produse pe bază de cereale, semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase, carne și produse din carne, conserve din carne și mixte, lapte și produse din lapte, produse de morărit și panificație, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, grăsimi și uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare și condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Nerespectarea prevederilor acestui proiect constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

În prezent, proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților rămâne for decizional în acest caz.