
Conflictul din Ucraina a schimbat situația globală de securitate de după cel de-Al Doilea Război Mondial și, având în vedere că s-a desfășurat la început și în zona Mării Negre, în special în proximitatea spațiului maritim al României, a creat un nou context geopolitic generator de noi provocări în evoluția industriei militare navale.
”România deține în Marea Neagră un spațiu maritim de 30.000 de km pătrați, suprafață echivalentă cu dublul suprafeței Dobrogei, pentru a vă face o idee care este zona noastră de responsabilitate în afară de cea terestră, din Dobrogea și cea de pe Dunăre, unde avem granița cu Ucraina. La începutul războiului am avut parte de blocada navelor la porturile de la Marea Neagră, nu doar a celor care exportau cereale. Invazia a provocat probleme la nivel mondial privind alimentația, având în vedere că Ucraina este un mare exportator de cereale. Înainte de război, am trecut prin pandemie, care ne-a schimbat tuturor modul de viață, iată, ne întâlnim online în loc să ne întâlnim fizic într-un studio. Ne-am adaptat, Forțele Navale Române și-au adaptat toate planurile de acțiune și în timpul pandemiei și după începerea războiului din Ucraina. Misiunile noastre au fost adaptate la contextul din Marea Neagră”, explică Colonel Dr. Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, în cadrul emisiunii Forbes Forward.
Pe lângă amenințările din teritoriu, au apărut și amenințările hibride, din spațiul cibernetic, ceea ce a generat pentru structurile din Armata României o dezvoltare a capabilităților de supraveghere și de realizare de predicții pentru a ști cum să ne pregătim în caz de agresiune armată împotriva noastră. ”Sunt multe provocări cu care ne-am confruntat și cu care ne confruntăm în continuare, dar printr-o pregătire temeinică și adaptarea tuturor programelor, atât celor de modernizare, cât și celor de investiții majore, precum și a celor de instruire împreună cu partenerii noștri din NATO, reușim să facem față oricăror provocări”, adaugă colonelul Pavel.
Una dintre cele mai de preț lecții pe care antreprenorii și companiile le-au învățat din această perioadă impredictibilă și dificilă a fost lecția rezilienței în concordanță cu continuarea investițiilor. În pofida contextului dificil, Forțele Navale Române au continuat programele de achiziții și de modernizare. ”În perioada pandemiei, bugetul pe care l-am avut la dispoziție ne-a permis să dezvoltăm programe de achiziții noi care urmează să se materializeze în următoarea perioadă, de achiziții de tehnică nouă, dar și de modernizare a navelor pe care le avem în dotare. Am avut în reparații și modernizări în ultimii doi ani 11 nave militare, elicopterele Puma Naval, cazărmi, Comandamentul Flotei, Cercul Militar din Constanța. Am învățat să fim rezilienți și să rezistăm cu platformele și infrastructura pe care le avem”.
După cum remarcă colonelul Pavel, minusul cel mai mare pentru industria militară navală este ”interesul scăzut al șantierelor navale față de solicitările de modernizare a navelor. Avem în derulare multe contracte de reparații, dar ne-am dori și mai multe, pentru că bugetul de 2% alocat Forțelor Navale în ultimii ani ne permite să realizăm și programe importante de modernizare a platformelor navale, elicopterelor Puma Naval, cazărmilor noastre. Ar fi bine dacă ar funcționa un centru de mentenanță navală care să fie folosit în special pentru derularea unor programe de modernizări ale platformelor navale și sistemelor de la bordul navelor”. Pe de altă parte, printre plusuri se numără dezvoltarea și ținerea pasului cu evoluțiile în domeniu prin dotarea navelor cu sisteme de comunicație moderne.
Printre cele mai notabile investiții pe care a mizat structura Forțelor Navale Române în ultimii trei ani se numără sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă, programe de achiziții de elicoptere și drone subacvatice, cât și investiții în programe de modernizare a navelor. ”Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă este un program în derulare, cu o valoare estimată de 286 de milioane de dolari, deja plățile sunt făcute în tranșe și vom avea în dotare un sistem modern. Deja am început să ne antrenăm cu partenerii polonezi care au în dotare acest sistem NSM. S-a aprobat de curând în Parlament derularea programului de achiziție de două elicoptere H215M, de aproximativ 150 de milioane de euro. Acestea vor fi foarte bune pentru operațiunile de cercetare, de supraveghere maritimă și de căutare-salvare deasupra mării. Mai avem un program de achiziții aproape finalizat, de drone subacvatice. Am mai achiziționat o șalupă rapidă de intervenție la adâncimi mici și încă două de cercetare. Avem multe proiecte și multe programe pe care ne dorim să le vedem puse în aplicare și mă refer acum și la programul de achiziție a două submarine”, explică colonelul Pavel. Totodată, Forțele Navale au în derulare cu Damen un program de modernizare a navei Grigore Antipa, care este aproape de faza finală, iar ”nava este dotată la nivelul anului 2023 cu tehnică și instalații de scufundare”.
Aceste ultime perioade impredictibile, marcate de pandemie și de război, au dus la reconfigurarea strategiei de modernizare a structurii. Forțele Navale Române au trei obiective majore pentru anul în curs: dezvoltarea programelor de înzestrare și modernizare, asigurarea cadrului pentru executarea în siguranță a misiunilor și îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activităților în unitățile structurii. ”Primul obiectiv este dezvoltarea programelor de înzestrare și modernizare. Vrem să mergem mai departe cu ele și războiul de la granițe ne demonstrează că este o nevoie majoră în acest sens. Vom merge mai departe cu modernizarea platformelor navale pentru a prelungi durata de viață a navelor și specialiștii noștri vor lucra la întocmirea documentației tehnice necesare pentru derularea unor programe majore de achiziții. Avem în vedere modernizarea celor trei nave purtătoare de rachete, sunt nave care au intrat în dotarea Forțelor Navale la începutul anilor 90, pe care vrem să le modernizăm și ne gândim în primul rând la sistemul de lansare rachete de la bordul acestor nave. Pentru a asigura îndeplinirea celui de-al doilea obiectiv, executarea în siguranță a misiunilor, dar și pentru cel de-al treilea, îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activităților în unitățile noastre, în sistemul de învățământ, la bordul navelor avem programe în desfășurare și proiecte pentru modernizarea spațiilor noastre”.
Potrivit declarațiilor colonelului Corneliu Pavel, parteneriatele sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea instituției. Astfel, la nivelul zonei de scafandri, structura participă la un proiect european PESCO, în efortul de uniformizare a activității de de scafandrerie la nivelul Uniunii Europene, prin armonizarea legislației naționale din fiecare stat membru al UE.