FacebookTwitterLinkedIn

Compania cu acţionariat american Bucharest Properties REIT i-a desemnat pe consultanţii imobiliari de la Colliers pentru a le asigura serviciile de închiriere corporate ale Vitan Estates, primul ansamblu rezidențial dedicat exclusiv închirierii din București. 

Situat în imediata apropiere a staţiei de metrou Mihai Bravu, complexul rezidenţial Vitan Estates cuprinde trei blocuri, cu un regim de înălţime de P+5-P+11 etaje și o suprafață totală de peste 20.000 mp construiți, investiţia totală în acest proiect depășind 20 de milioane de euro. Complexul are disponibile 375 locuințe – lofturi, studiouri, două și trei camere, toate utilate și mobilate (la cerere, nemobilate). După modelul american, în complex există și spălătorie și uscătorie, sală de fitness, un bistro, un magazin de proximitate, serviciu de concierge și locuri de parcare. Contractele de închiriere sunt semnate pe o perioadă de cel puțin un an, cu posibilitatea prelungirii. 

Cele două blocuri finalizate din cadrul complexului rezidențial Vitan Estates sunt închiriate aproape în totalitate, ajungând la un grad de ocupare de 98,7%, iar cea de-a treia clădire, aflată în faza de construcție, este 100% pre-leased. 

Pe măsură ce ecartul dintre rată și chirie se reduce, pe fondul creșterii prețurilor pe piață și a înăspririi condițiilor de creditare, consultanții Colliers observă o cerere din ce în ce mai mare pentru chirii. Această cerere a fost satisfăcută până în prezent de mici investitori care achiziționau pachete de apartamente și le scoteau pe piața de închiriere, dar acum începe să atragă și atenția jucătorilor mari.

Consultanții Colliers poartă în prezent discuții cu mai mulți dezvoltatori și investitori privind construcția de ansambluri destinate exclusiv închirierii, în câteva zone din București, și au intermediat recent o tranzacție de teren pentru un astfel de proiect. 

Chiar dacă Bucureștiul este una din capitalele cu cele mai accesibile locuințe din UE, raportat la nivelul salariului mediu, nivelul mai ridicat al prețurilor locuințelor determină potențialii cumpărători fie să amâne decizia de achiziție a unei locuințe, fie să nu își mai permită o astfel de achiziție.

Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioada de cel puțin 8 ani. Prin urmare, consultanții Colliers se așteaptă ca în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflație ridicată și de o creștere a dobânzilor față de minimele istorice din 2020, această evoluție să continue și să avem locuințe mai puțin accesibile din punct de vedere al prețului. 

Creșterea dobânzilor față de minimele înregistrate în ultimii ani a făcut ca raportul dintre rată și chirie să se inverseze. Astfel, în prezent, în majoritatea zonelor centrale din orașele mari din România, chiria pentru un apartament a devenit mai mică decât rata lunară pentru același apartament, ceea ce va duce la creșterea cererii pentru închirierea de locuințe în următoarea perioadă.