FacebookTwitterLinkedIn

Spațiile industriale și logistice merg dintr-un record în altul, în timp ce piața de investiții ar putea atinge cel mai ridicat nivel de tranzacții din ultimii peste 10 ani, potrivit Raportului Colliers pentru prima jumătate a anului 2022.

În jur de 400.000 mp de spații industriale și logistice s-au închiriat în prima jumătate a anului, doar din informațiile oficiale, dar analiștii Colliers precizează că cifra reală, „dacă includem tranzacțiile directe ale proprietarilor, este mai mică, deci putem vorbi de peste jumătate de milion de metri pătrați închiriați, în condițiile în care în alți ani erau 300.000 mp pe întregul an”.

Raportul Colliers arată un trend de creștere a chiriilor, pe acest segment, cu 10-15% pentru București și alte orașe. Spațiile din capitală sunt la nivelul de 4,3 euro/mp.

“Este prima creștere de mai bine de 5-10 ani, industrialul a fost o piață competitivă din punctul de vedere al ofertei, iar creșterea e generată de evoluția prețurilor materialelor de construcții, dar se poate generaliza într-o tendință la nivelul pieței”, a explicat Silviu Pop, Head of Research la Colliers.

El a adăugat că piața se apropie de 6 milioane mp, dar mai este loc de crescut. “Ne putem apropia de 10 milioane mp până la finalul acestui deceniu, doar pentru a deservi piața internă. Consumul care a crescut puternic, iar dacă discutăm de relocări din cauza schimbărilor geopolitice sau dacă Romania devine un hub regional, nevoia ar fi mul mai mare,” a mai spus Silviu Pop.

Activitatea de leasing a continuat să se desfășoare mai ales în București, cu o pondere de 54% din totalul tranzacțiilor, dar puțin mai mică decât în alți ani (de exemplu, în primul semestru al anului 2021, ponderea Bucureștiului în volumul total de leasing a fost de 69%).

Cea mai mare tranzacție din acest trimestru a fost pentru un chiriaș de retail, situat în apropiere de Ploiești, însumând aproape 88.000 mp. Aceasta a fost urmată la distanță de un contract de leasing pentru retailerul online de încălțăminte polonez Modivo, care a închiriat 53.000 mp în depozitele WDP din Stefaneștii de Jos (16.000 mp reînnoire + 37.000 mp extindere).