FacebookTwitterLinkedIn

Trei județe, 260.000 de hectare de arii naturale protejate și 44 de comunități au primit titulatura de destinații ecoturistice de la Ministerul Turismului.

Colinele Transilvaniei înseamnă dincolo de 260.000 de hectare de arii naturale protejate și 44 de comunități și biserici fortificate, situri UNESCO, case săsești tradiționale renovate și transformate în pensiuni, dar și 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumeție sau cicloturism.

Zona se întinde pe o parte din teritoriul județelor Brașov, Mureș și Sibiu și este delimitată geografic de râurile Târnava Mare, Olt și bazinul Hârtibaciu. Certificarea, obținută în urma unui proces de evaluare, recunoaște „dezvoltarea destinației Colinele Transilvaniei pe principii durabile” și va putea fi folosită în promovarea experiențelor turistice în zonă pe o perioadă de trei ani.

„Aventura de a avea o destinație ecoturistică în zona Transilvaniei a început acum peste 10 ani, când un grup local de inițiativă a văzut ecoturismul ca o modalitate de a ajuta această zonă, cu valori naturale și culturale bine păstrate, să se dezvolte echilibrat folosind aceste valori ca elemente principale de atracție pentru turiștii. Și asta a funcționat, mai întâi pentru vizitatorii din străinătate, care au apreciat unicitatea experiențelor din Colinele Transilvaniei, apoi, în ultimii cinci ani, din ce în ce mai mult, și pentru români. Este o mare bucurie pentru toate organizațiile care s-au alăturat inițiativei și care contribuie, în multe comunități din zonă, la dezvoltarea locală bazată pe ecoturism. În același timp, pentru noi cei implicați, este o onoare care ne obligă să promovăm menținerea unui standard ridicat al experiențelor și al serviciilor turistice, pentru a păstra această certificare și a rămâne autentici pentru turiști”, povestește Cristina-Ana Iliescu, din Unitatea de Management a Destinației .

Potrivit acesteia, turiștii revin în Colinele Transilvaniei pentru cultura și tradițiile locale, ce includ și o gastronomie bogată, precum și pentru  vacanțe active în mijlocul naturii.

În ultimii cinci ani procentul celor care vin în zonă de mai multe ori pe an a crescut de 4 ori, iar durata vizitelor de peste 3 nopți s-a dublat. În prezent există alte trei destinații certificate în țara noastră, alături de Colinele Transilvaniei, și anume Țara Hațegului-Retezat, Țara Dornelor  și Eco-Maramureș.

Destinația Ecoturistică Colinele Transilvaniei include arii protejate de interes național și arii protejate ce fac parte din rețeaua europeană Natura 2000, cea mai mare rețea ecologică din lume, cu peste 25.000 de situri pe tot continentul, între care 531 pe teritoriul României – 7 dintre acestea în zona noastră.

Numărul mare de arii protejate face ca această zonă să fie a doua zonă ca mărime din ţară cu statut de protecție, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Însumează 267.438 ha și găzduiește peste 90.000 de locuitori, în 44 de comune, întinse pe 3 judeţe (Sibiu, Mureș și Brașov).

Colinele Transilvaniei  este o iniţiativă a:  Asociaţia Mioritics, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, WWF România, Fundaţia ADEPT Transilvania, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Asociația Monumentum, GAL Dealurile Târnavelor, GAL Microregiunea Hârtibaciu, GAL Podisul Mediaşului, GAL Asociatia Transilvană Braşov Nord și Fundația Biserici Fortificate. Parteneriatul este susținut de 44 UAT-uri și de Consiliile Județene Sibiu, Mureș și Brașov.