FacebookTwitterLinkedIn

Împărțită în 209 de loturi, licitația a fost susținută online și a strâns peste 300.000 de dolari americani, o parte din încasări urmând a fi donate Catedralei Americane din Paris, căreia de Havilland i-a fost binefăcătoare timp de mulți ani.

Licitația desfășurată în perioada 13 – 23 mai a inclus obiecte personale și amintiri de la alte celebrități hollywoodiene precum Vivien Leigh, Stanley Kramer, Errol Flynn, câteva obiecte dăruite de buna sa prietenă – actrița Bette Davis, fotografii cu personalități precum Ronald Reagan, Harry Truman sau George Bush (majoritatea semnate de aceștia), colecții de fotografii, bilete și postere de la spectacole, și multe alte obiecte păstrate cu sfințenie de către Olivia de Havilland.

O altă sesiune de vânzare ce va include mobilier și picturi provenind din casa actriței din Paris, va avea loc în toamnă, printr-o licitație organizată de Bonhams Cornette de Saint Cyr din Paris, pe 4 octombrie.

În cei aproape 40 de ani de carieră, doamna de Havilland a adunat o mulțime de lucruri dragi, pe care familia le-a scos acum la licitație: „Mama mea a fost foarte sentimentală și a ținut la toate, în special la cadourile pe care le primea de la colegele ei, pe care le considera prietene dragi. Știu că și-ar dori ca lucrurile pe care le prețuia enorm să se bucure de o a doua viață în casele nenumăraților ei fani din întreaga lume, pentru care a avut atât de mult respect. Aceasta este o oportunitate minunată de a deține ceva de la mama mea și de a-și aminti moștenirea ei,” a declarat Gisèle Galante Chulack, fiica actriței.

Dintre articolele vândute, câteva schițe de costume create de Christian Dior special pentru actriță, propuse pentru apariția sa la premiile Academiei din 1963, s-au situat în topul sumelor licitate. Estimate inițial la maxim 3.000 de dolari, acestea au fost vândute cu suma de 10.837 dolari. O altă colecție de schițe Dior pentru rolul Joan Fisk din „Fiica Ambasadorului” a fost adjudecată pentru 5.737 dolari. Două ceasuri purtate de actriță – unul gravat cu numele său și altul din aur de 18 Kt – s-au vândut cu peste patru mii de dolari fiecare.

O cutie din argint gravată dăruită de Samuel Goldwyn jr. a fost vândută cu peste șapte mii de dolari, iar bijuteriile dăruite de James Stewart (împreună cu o scrisoare către actriță) au fost achiziționate cu puțin peste 5.000 de dolari. Colecții de cărți, fotografii, tablouri, argintărie, genți, pantofi și haine – inclusiv colecția de caftane și blănuri purtate de Olivia de Havilland, au fost licitate pentru câteva mii de dolari fiecare, doar câteva seturi de obiecte rămânând nevândute.

Alte articole, precum actele de identitate, un set de câteva cecuri anulate de către actriță, permise de conducere, dar și o foaie de examinare pentru validarea permisului de conducere în California – vândută pentru doar 127 de dolari, au fost luate acasă de cei care și-au dorit o părticică din viața fabuloasă a actriței.

Olivia de Havilland este ultima actriță a Epocii de Aur de la Hollywood, cunoscută mai ales datorită rolului Melanie Hamilton Wilkes din „Gone with the Wind”/ „Pe aripile vântului” (1939), considerat de mulți a fi cel mai bun film făcut vreodată. Cu câteva zeci de roluri în lungmetraje, de Havilland a fost nominalizată de patru ori la un premiu Oscar și a câștigat două distincții pentru cea mai bună actriță într-un rol principal – pentru „To Each His Own”/„Destinul doamnei Norris” (1946) și pentru „The Heiress”/„Moștenitoarea”.(1950).

De Havilland a rămas în istorie și datorită unui proces împotriva Warner Bros (1943), privind contractele restrictive impuse actorilor. Aceasta a câștigat procesul care dădea interpreților libertate creativă, hotărâre cunoscută sub numele de „Decizia de Havilland”. În 2008, Olivia de Havilland a primit o medalie națională a artelor de la președintele George W. Bush, iar în 2017, la aproape 101 de ani, a devenit cea mai în vârstă persoană care a fost numită „Dame Commander” al Ordinului Imperiului Britanic, onoare acordată de Regina Elisabeta a II-a. Pe 25 iulie 2020, la vârsta de 104 ani, Olivia de Havilland a murit la Paris, unde se mutase încă din 1953.