FacebookTwitterLinkedIn

Paul Newman și Joanne Woodward în noiembrie 1965

Tacul din „The Color of Money”, cizmele lui Butch Cassidy sau cătușele din „Cool Hand Luke” sunt câteva dintre obiectele care au trezit cel mai mare interes din partea colecționarilor care participă la licitația online „A Life & Legacy: The Joanne Woodward and Paul Newman Collection”, organizată de Casa Sotheby’s.

Paul Newman și Joanne Woodward la casa lor din Hollywood, în 1965

E oarecum impropriu să vorbești despre o colecție, în cazul de față. Sunt, de fapt, obiecte personale, piese de mobilier și opere de artă care au făcut parte din viața cotidiană a lui Joanne Woodward și Paul Newman, o pereche legendară a Hollywood-ului atât datorită carierelor de succes ale celor doi, cât mai ales datorită relației pe care au avut-o și unei căsnicii care a rezistat mai bine de 50 de ani.

Alături de schiurile lui Paul (pentru care licitația care se încheie mâine a ajuns la 5.500 de dolari), patinele sale de gheață (4.200 de dolari), șepcile de baseball (3.200 de dolari) și briceagul său elvețian gravat (6.000 de dolari) sunt de vânzare piese de recuzită, scenarii de film și fotografii care oferă o imagine unică asupra carierei celor doi.

Cătușele din „Cool Hand Luke”

Odată vândute, aceste obiecte vor deveni „de colecție” – de exemplu, pentru cizmele pe care Paul Newman le-a purtat în „Butch Cassidy and the Sundance Kid” oferta este de 3.200 de dolari. Tacul din „Color of Money” (film din 1986, regizat de Martin Scorsese, în care Paul Newman joacă alături de Tom Cruise și pentru care a primit Oscarul pentru cel mai bun actor) este disputat la 14.000 de dolari, iar cătușele din „Cool Hand Luke” – la 15.000 de dolari.

Admiratorii lui Paul și Joanne sunt interesați și de două portrete făcute acestora de pictorii Aaron Abraham Shikler (1922 – 2015) și James Bama. Primul a pictat-o pe Joanne (tabloul este licitat la 10.000 de dolari), iar cel de-al doilea l-a imortalizat pe Paul în rolul lui Butch Cassidy – licitația curentă este de 15.000 de dolari.

Paul Newman a fost nominalizat de zece ori la Oscar. A pierdut în fața lui David Niven în 1959 și a lui Rod Steiger în 1968; Tom Hanks l-a învins în 1995 și Chris Cooper în 2003, ceea ce înseamnă că talentul său actoricesc a fost apreciat și la 33 de ani, și la 78.

Pe Joanne Woodward a cunoscut-o în 1953, când repeta pentru „Picnic”, piesa lui de debut pe Broadway. S-au reîntâlnit în distribuția filmului „Lunga vară fierbinte”, în 1957, și s-au căsătorit un an mai târziu, după ce Paul a divorțat de prima sa soție, cu care avea trei copii.

Paul și Joanne în timpul filmărilor la Rachel, Rachel (1968)

Cu Joanne, Paul a avut trei fete și a jucat alături de ea în nu mai puțin de 16 filme. Deținătoare a Oscarului pentru cea mai bună actriță încă din 1958, pentru rolul din „Cele trei fețe ale Evei”, Joanne a mai fost nominalizată de trei ori la Premiile Academiei Americane de Film, ultima dată în 1991. Este astăzi cea mai în vârstă actriță care are un Oscar.

Cei doi au fost unul dintre primele cupluri de actori celebri care au ales să nu locuiască în California. Poate și aceasta să fie una dintre explicațiile longevității mariajului lor – au fost căsătoriți până la moartea lui Paul, în 2008.

Joanne are astăzi 93 de ani și spunea, la un moment dat, despre relația ei cu Paul: „E foarte arătos și foarte sexy, dar toate astea n-au nicio importanță dacă nu reușești să-l faci pe celălalt să râdă. Și el cu siguranță mă face să râd.” Iar Paul spunea că succesul căsniciei lor este un amestec de „dorință, respect și răbdare. Și hotărâre.”  

Pasiunea pentru curse auto a lui Paul trebuie că i-a pus răbdarea la încercare lui Joanne. Paul a fost de câteva ori campion național în competițiile organizate de Sports Car Club of America, iar echipa lui a triumfat de câteva ori în IndyCar. Joanne nu și-a ascuns îngrijorarea pentru condițiile de siguranță în care se desfășurau aceste curse, dar s-a manifestat cu discreție: în 1968 i-a făcut cadou lui Paul un ceas Rolex pe al cărui capac spate a gravat „Drive carefully. Me”. Vândut cu 17,7 milioane de dolari, Rolexul Oyster Cosmograph Daytona este cel mai scump Rolex adjudecat la licitație.

Cu toată îngrijorarea soției sale, pasiunea pentru curse l-a însoțit pe Paul până la final, ba chiar l-a urmărit și după moarte. Unul dintre ultimele sale roluri este cel în care face vocea lui Doc Hudson, o mașină din filmul „Cars”, regizat de John Lasseter în 2006 și răsplătit cu Oscar pentru cel mai bun film de animație. Un an mai târziu, a fost naratorul documentarului „Dale”, despre pilotul NASCAR Dale Earnhardt. La nouă ani după moartea sa, în 2017, Paul i-a dat din nou glas lui Doc Hudson în „Cars 3”, cu ajutorul unor  înregistrări de arhivă.

Admirat o viață întreagă drept „bărbatul cu cei mai frumoși ochi albaștri”, Paul Newman și-a încheiat cariera fiind apreciat pentru vocea sa. Un capitol la care Joanne nu este cu nimic mai prejos: actrița este naratoarea din „Vârsta inocenței”, filmul regizat de Martin Scorsese în 1993. O voce caldă, elegantă, cu o dicție impecabilă și un ritm fără de care filmul nu ar fi complet. O voce mare, la propriu și la figurat.

Foto Profimediaimages.ro, Sotheby’s