FacebookTwitterLinkedIn

Suma reprezintă un nou record pentru o colecție deținută de o persoană privată. Precedentul a fost stabilit nu mai departe de primăvara acestui an, când 60 de opere de artă din colecția soților Macklowe au fost vândute pentru 922 de milioane de dolari.

Casa Christie’s a vândut, în cadrul unei licitații care s-a ținut la New York, 60 de opere de artă care până nu demult s-au aflat în colecția personală a lui Paul Allen, care a fondat compania Microsoft împreună cu Bill Gates în 1975. Suma obținută, de 1,5 miliarde dolari, depășește maximul estimat de casa de licitații, care se ridica la 1,38 miliarde.

Georges Seurat, Les Poseuses, Ensemble (Petite version)

Vânzarea colecției Allen, la care au fost de față cei mai importanți dealeri de artă ai momentului, Brett Gorvy, Dominique Lévy, Phillip Hoffman și Larry Gagosian, a stabilit nu mai puțin de 20 de recorduri de preț, pentru artiști precum Gustav Klimt.

Cinci opere de artă au fost adjudecate pentru o sumă care depășește 100 de milioane de dolari. Cel mai mare preț a fost plătit pentru un tablou de Georges Seurat, Les Poseuses, Ensemble (Petite version) – 149 de milioane de dolari (cu comisionul casei de licitații).

Paul Cezane, La Montaigne Sainte-Victoire

La Montaigne Sainte-Victorie, un peisaj pictat de Paul Cezanne între 1888 și 1809, a fost adjudecat cu 138 de milioane de dolari (120 de milioane fără comisionul casei de licitații). Recordul precedent al pictorului a fost de 60,5 milioane de dolari, stabilit acum două decenii.

Vincent Van Gogh, Verger avec cyprès

Un alt peisaj, Verger avec cyprès, avându-l ca autor pe Vincent Van Gogh, aflat în colecția Paul Allen de mai bine de 20 de ani, a fost vândut cu 117 milioane de dolari.

Paul Gauguin, Maternité II

Paul Gauguin s-a numărat și el printre recordmanii licitației: tabloul său, Maternité II, a fost achiziționat cu 106 milioane  de dolari. Anterior, cel mai scump tablou al lui Gauguin era L’homme à la hache (1891), vândut de Christie’s în 2006 cu 40 de milioane de dolari.

Gustav Klimt, Birch Forest

Un alt record a fost stabilit de Birch Forest, peisajul pictat de Gustav Klimt în 1903, care a fost tranzacționat pentru 105 milioane de dolari. Recordul anterior al lui Klimt era de 88 de milioane de dolari și a fost stabilit în 2006.

Sumele obținute vor merge la câteva organizații caritabile pe care Allen le-a susținut pe parcursul vieții. Miliardarul s-a stins în 2018, la 65 de ani.