Cautare
, Staff

Lideri |
|

Coincidență mai rar întâlnită: Cele mai mari trei businessuri din România au noi șefi de la aceeași dată, 1 mai

Dacă românii s-au obișnuit deja să aibă un nou prim-ministru odată la șase luni, un moment mai rar întâlnit este acela că locul 1, Dacia, locul 2 și locul 3, ultimele două companii din grupul OMV Petrom, din businessul local să aibă de la aceeași dată un nou CEO. Cele trei au cumulat afaceri de aproape 10,5 miliarde de lei, în 2016, anul pentru care există cele mai complete date.
shutterstock-money-bani-Romania-investitii-hartashutterstock_606849020

Antoine Doucerain a devenit Directorul General al Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, în funcție de cifra de afaceri, și Directorul General al Groupe Renault România, începând cu data de 1 mai 2018, în locul lui Yves Caracatzanis, care, de la 1 iunie, preia poziția de Președinte-Director General al AvtoVAZ.

Antoine Doucerain este numit director general al Automobile Dacia și al Groupe Renault România

Noul director general al Automobile Dacia lucrează la Renault din 1993, când a intrat în echipa Direcţie de Inginerie Logistică. Și-a continuat cariera în domeniul Fabricaţiei. Întâi, la uzina din Douai, unde a început şef departament Montaj, a continuat director Tehnic, după care director adjunct Fabricaţie.

În 2010, a fost numit director al uzinei din Maubeuge, unde a lansat Kangoo ZE şi a pregătit modelul Citan pentru Daimler.

În 2012, Doucerain s-a mutat în Brazilia pentru a coordona crearea unei noi uzine Nissan, începând producţia modelelor Micra şi Versa. Din mai 2015, s-a întors în Franţa, pentru funcţia de director industrial, din care a coordonat opt uzine ale Renault (Polul industrial Vest).

Yves Caracatzanis este numit Președinte-Director General al AVTOVAZ, începând cu 1 iunie 2018

Constructor de automobile din anul 1898, Groupe Renault este prezent în 127 de ţări, anul trecut, vânzând 3,76 milioane de vehicule, ceea ce îl plasează în top trei producători auto din lume.

În 2016, cel mai recent an pentru care există date complete, Groupe Renault România a ajuns la o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro, cu 17.000 de angajaţi, fiind lider pe piaţa locală cu mărcile Dacia şi Renault.

Dacia a vândut anul trecut aproximativ 655.235 de mașini la nivel mondial

Automobile Dacia a avut în 2016, anul pentru care există cele mai recente date, o cifră de afaceri de 4,57 de miliarde de lei, o creștere de 8%, față de anul anterior. În schimb, numărul de angajați a rămas aproximativ același, de aproximativ 13.800, în medie, în condițiile în care Dacia a anunțat că, în următorii ani, va pune accentul pe automatizare. De asemenea, profitul net al companiei a crescut, cu 1,5%, față de anul anterior, până la 100,53 de milioane de lei.

Astfel, după 2,8 miliarde de euro investiți în aproape două decenii, România contează tot mai mult pentru Dacia/Renault. Dar mai ales viceversa.

Scoțianca Christina Verchere o înlocuiește pe Mariana Gheorghe la conducerea OMV Petrom începând cu 1 mai 2018

De asemenea, de la 1 mai, Christina Verchere își începe mandatul de președinte al Directoratului și Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom (simbol bursier: SNP), în locul Marianei Gheorghe, care-și începuse mandatul în iunie 2006 și urma să și-l încheie în mai 2019.

OMV deţine 51,01% din OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. La BVB, OMV Petrom are o capitalizare de aproximativ 19 miliarde de lei.

Oficial: Mariana Gheorghe nu mai este CEO al Petrom. Christina Verchere va prelua conducerea

În ședința din 9 ianuarie, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a numit-o pe Christina Verchere (46 de ani) în noile funcții, iar perioada de interimat și de predare a ștafetei se va finaliza până la 21 mai 2018. Verchere este numită până în primăvara anului viitor, când Gheorghe urma să-și încheie mandatul.

Mariana Gheorghe, Locul 7 în Top 50 cele mai influente, Ediția 2017

După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom și în dezvoltarea potențialului său de creștere”, preciza atunci Mariana Gheorghe.

18 pentru 2018: Energie din plin

Christina Verchere și-a început cariera în 1993, după finalizarea studiilor în Economie la Universitate Aberdeen (Scoția). A lucrat peste 20 de ani la British Petroleum, unde a deținut poziții de conducere în Marea Britanie, SUA și Canada. Cea mai recentă poziție în cadrul acestui grup a fost, începând 2014, cea de președinte regional pentru Asia Pacific, fiind localizată în Jakarta (Indonezia).

A doua companie ca cifră de afaceri din România a fost în 2016 OMV Petrom Marketing, al cărui business s-a redus cu 2,7%, până  la 3,17 miliarde de lei, cu aproximativ acelați număr de angajați 220. În schimb, în acel an, compania a obținut un profit net de aproape 85 de milioane de lei, cu 16% mai mult decât în 2015.

În plus, a treia compania ca cifră de afaceri din țara nostră se află, de asemenea, în subordinea Christinei Verchere. Businessul OMV Petrom SA a scăzut cu 8,8% în 2016, față de anul precedent, până la 2,75 de miliarde de lei, iar numărul de angajați cu 7,7%, până la 14.380. În schimb, compania a trecut pe profit, obținând un profit net de aproape 200 de milioane de lei, față de pierderea de 139,38 de milioane de lei din anul precedent.

Considerat el mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, OMV Petrom a avut, anul trecut, o producţie de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 de milioane de barili echivalent petrol. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. În plus, la sfârşitul anului trecut, administra, pe pieţele din România şi ţările învecinate, 786 de benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.

Grupul OMV Petrom a obținut anul trecut afaceri de 19,8 miliarde de lei, cu 15,5% mai mari decât în anul precedent, iar profitul net i-a urcat cu 140%, până la aproape 2,5 miliarde de lei.

Alte schimbări

Cele două numiri nu sunt singurele noutăți de la conducerea acestor companii.

De asemenea, începând cu 1 mai, Daniel Filip a preluat conducerea operațiunilor de marketing ale mărcilor Dacia și Renault în România de la Ionuț Gheorghe, care va ocupa funcția de Director Comercial Dacia în cadrul Direcției de Strategie de Marketing și Vânzări a Groupe Renault de la Paris.

Daniel Filip este noul director de marketing al mărcilor Dacia şi Renault în România

El lucrează în cadrul Groupe Renault România din anul 2004, ocupând de la poziții de șef de produs până la managementul rețelei comerciale Dacia din România și conducerea Direcției Client.

Absolvent al Universității de Nord din Baia Mare, Filip (39 de ani) a îndeplinit, pe rând, funcțiile de specialist în vânzări, manager de zonă și Brand Manager Dacia. În 2014, a fost numit Manager vânzări Rețea Dacia, iar la începutul anului 2017 a preluat conducerea Direcției Client din cadrul Renault Commercial Roumanie. De la 1 mai, va ocupa funcția de Director de Marketing pentru mărcile Dacia și Renault în România.

OMV Petrom continuă schimbările cu două noi numiri

În plus, în ședința din 26 aprilie, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom l-a numit pe Franck Neel (47 de ani), în funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea Downstream Gas. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Lăcrămioarei Diaconu-Pințea, până în dată de 16 aprilie 2019.

Franck Neel, care în prezent ocupă o fucție în cadrul Engie Marea Britanie, a acceptat numirea, urmând să preia poziția, în funcție de disponibilitate, cel mai târziu începând cu dată de 1 august 2018.

Înainte de ședința Consililului de Supraveghere din 26 aprilie, Lăcrămioara Diaconu-Pintea a renunțat la mandatul de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea Downstream Gas. Renunțarea va deveni efectivă la momentul în care succesorul sau va prelua funcția, dar nu mai târziu de 1 august 2018.

Totodată, Stefan Waldner a informat CS că nu va mai fi disponibil pentru exercitarea funcției de Director Financiar după dată de 16 aprilie 2019, dată la care mandatul actual încetează, dar va continuă să fie responsabil până atunci.

Prin urmare, CS al OMV Petrom a numit-o pe Alina-Gabriela Popa (40 de ani), în funcția de Director Financiar și membru al Directoratului OMV Petrom, începând cu dată de 17 aprilie 2019.

Astfel, timp de aproximativ trei trimestre, între august 2018 și mai 2019, OMV Petrom nu va mai avea niciun director român.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii