FacebookTwitterLinkedIn

„ Acest sector a trăit aproape un boom continuu începând din anul 2000, poate că a înregistrat o  ușoară sincopă prin 2008. În acest sector nu prea au fost crize. Din acest punct de vedere putem vorbi despre un răsfăț pentru toată lumea care lucrează în industrie. Companiile fac eforturi extraordinare să aducă pe piață produse mai interesante, să vină cu proiecte interesante, însă, în vreme de criză supraviețuiește cel mai puternic și cel mai flexibil. Iar într-un astfel de context, cheia este zona de competențe tehnice”.

În opinia lui Claudiu Constantinescu, această perioadă a fost o experiență cel puțin interesantă, făcând referire la două planuri: „în acest domeniu, faptul că s-a trecut la muncă de acasă a fost cea mai ușoară parte. În acest sector, această modalitate era aproape o normă doar că nu se făcea la acest nivel de lucru total –  se muncea de acasă câteva zile pe săptămână, uneori întreaga săptămână. Pentru că tehnologia de astăzi permite acest lucru. Așa că pentru noi a fost ușor, din acest punct de vedere. A fost mai greu dacă privim din plan personal, pentru că au dispărut dintr-o dată toate evenimentele sociale. La fel și în ceea ce privește viața profesională – avem nevoie de zona aceasta de interacțiuni umane la serviciu, e foarte importantă într-o companie mare, pentru că astfel se păstrează valorile companiei”.

Dificil a fost și din punct de vedere al educației, susține Regional Managerul Endava: „noi organizam multe cursuri online, este adevărat, dar este foarte important ca acestea să fie completate și de către prezența fizică, ceea ce nu a mai fost posibil în această perioadă. Personal, sunt implicat în unele din programele noastre de training și recunosc că mi-a fost mai greu în online. Căci deși, ai posibilitatea să privești reacțiile cursanților, nu mă mai pot uita în ochii omului să văd clar dacă a înțeles ideea ca să știu ce mesaj să transmit, ce exemple să ofer, ce limbaj corporal să folosesc. Nu este același lucru”.

Claudiu Constantinescu consideră că trendul care va rămâne și după ce această pandemie v-a dispărea, este acela de a exista o flexibilitate mai mare în ceea ce privește lucrul de acasă, fiecare angajat, angajator se va adapta și va alterna perioadele de lucru de la birou cu cele de acasă.