
Claudiu Butacu este un tânăr născut și crescut în Bacău. După absolvirea liceului, a ajuns în Capitală împins de dorința de a studia ingineria instalațiilor și pentru a cunoaște lumea. Parte din generația „Forbes 30 sub 30” 2017, Claudiu a devenit coordonatorul organizației EFdeN (ƒN – funcția matematică ƒ unde N este natura) în decembrie 2012, iar în august 2013 a fost printre membrii fondatori ai Solar Decatlon București, promotorul tuturor echipelor românești care vor să participe la SD.
Cu această echipă a construit casa sustenabilă și inteligentă EFdeN 4C, care are o suprafață de 170 de metri pătrați, distribuiți pe două etaje, parter și etajul 1.
„De mai bine de zece ani de când suntem pe piață sub această formă, a unui ONG, încercăm să dezvoltăm această olimpiadă a caselor solare pentru că viitorul este fără îndoială al orașelor verzi, inteligente”, a explicat Claudiu Butacu într-o ediție a emisiunii online, Forbes Forward.
Claudiu Butacu are deja experiență ca antreprenor, fiind cofondator al unui proiect care le facilitează micilor producători de energie obținerea de autorizații pentru instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile. În plus, el face parte din echipa de realizare a strategiei energetice naționale cu privire la regimul rezidențial și segmentul regenerabil și susține că cel mai important ingredient pentru a accelera sistemul regenerabil local îl reprezintă dialogul dintre antreprenori și autorități cu focus pe încurajarea tinerei generații.
„În ultimii trei ani, am observat o unitate în acest sector antreprenorial, în sensul că foarte multe organizații și business-uri aleg să-și unească forțele sub umbrela unui proiect comun. Iar acest lucru este un semn bun că există un mare potențial în ceea ce privește dezvoltarea acestui sistem inovativ”, a completat Claudiu Butacu.
Potrivit lui Butacu, pentru a ajunge la performanță în acest tip de business, mediul antreprenorial local are nevoie doar să fructifice și să exploateze la maximum două componente: creativitatea și inovația tinerei generații.
„Nu mai trăim în vremurile în care exista numai un singur vector care oferea direcția de business pe care trebuie să o explorezi. (…) nu trebuie să mai așteptăm directive doar de la autorități. Acest lucru a fost bine înțeles de către mulți tineri care au început să aibă încredere în propria inițiativă, creionându-și astfel planul de business după doleanțele lor”.
Claudiu Butacu, alături de colegii săi, a participat la ediția SD 2014, de la Versailles, unde a concurat împotriva altor 19 echipe din 15 țări.
Investiția totală în acest proiect, logistică, alte programe, practic întreaga activitatea EFdeN a depășit 1,5 milioane de euro. În prezent, această investiție s-a metamorfozat în primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România care a cooptat peste 150 de sponsori și de parteneri.