FacebookTwitterLinkedIn

Grupul OMV Petrom va investi 6,5 mld lei, în acest an, în creștere față de 2023, când investițiile s-au ridicat la 4,7 mld lei. Jumătate din aceste investiții sunt pentru proiectul Neptun Deep.

Grupul OMV Petrom a obținut anul trecut un profit de aproximativ 4 miliarde de lei, în scădere de la 10,3 miliarde de lei, anul anterior. Compania va plăti, pentru 2023, un dividend în valoare brută de 0,0413 lei/acțiune, în creștere anuală de 10%, la care se adaugă un dividend special, care va fi anunțat anul acesta.

Proiectului Neptun Deep îi sunt alocate jumătate dintre investițiile companiei, iar alte investiții sunt direcționate spre proiectele privind reducerea emisiilor de carbon și trecerea la zero emisii, inclusiv programele SAF/HVO, energia din surse regenerabile și extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice (EV).

Investițiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse si zero ar putea crește investițiile totale, la aproximativ 8 mld lei. Dar, suplimentarea acestor investiții are nevoie de un mediu de reglementare și fiscal previzibil și stabil, potrivit directoratului companiei.

Pe segmentul de Explorare și Producție, OMV Petrom estimează că producția va înregistra o scădere față de anul trecut, la peste 106.000 bep/zi (comparativ cu 113.000 bep/zi în 2023), luând în considerare faptul că nu se vor efectua vânzări de active.

În ceea ce privește optimizarea portofoliului, compania se concentrează, în continuare, pe extragerea barililor cei mai profitabili, prin evaluarea vânzării selective a unor zăcăminte.

„În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. Continuăm să ne concentrăm pe creşterea treptată a producţiei de electricitate din surse regenerabile şi pe extinderea reţelei noastre regionale de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilităţii din România”, a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

OMV Petrom a planificat forarea a aproximativ 40 de sonde noi și realizarea a până la 500 de reparații capitale la sonde. Ca direcție strategică pentru 2024, compania își propune să se concentreze pe dezvoltarea regională a gazelor naturale.

Pentru proiectul Neptun Deep, obiectivele pentru acest an prevăd finalizarea atribuirii principalelor contracte, concentrarea pe obținerea permiselor, demararea lucrărilor de construcție și pregătirile pentru forajul primei sonde în 2025.

„Lucrăm la asigurarea de fonduri europene pentru diverse proiecte cu emisii de carbon reduse şi zero”,a mai precizat directoratul grupului OMV Petrom.

Vânzările totale de produse rafinate se estimează că vor fi în creștere față de 2023 (2023: 5,5 mil tone), la fel ca și vânzările cu amănuntul de produse petroliere.

Vânzările de gaze naturale sunt estimate a fi mai mici față de 2023 (2023: 47 TWh), în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse. Producția totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mare față de 2023 (2023: 4,2 TWh), ceea ce arată o revizie mai scurtă, ca durată, a centralei electrice de la Brazi.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.