FacebookTwitterLinkedIn

În lipsa mai multor stimulente, este din ce în ce mai probabil ca Beijingul să rateze în acest an obiectivul de creştere economică de aproximativ 5%, avertizează analiștii economici.

Ţara a suspendat marţi publicarea datelor privind şomajul în rândul tinerilor, care a crescut recent la un nou nivel record. Alte date pentru iulie au arătat o încetinire semnificativă, agravată de scăderea pieţei imobiliare, transmite CNBC.

”Slăbiciunea prelungită în sectorul construcţiilor de proprietăţi se va adăuga presiunilor de reducere a stocurilor în spaţiul industrial şi va reduce şi cererea de consum”, a declarat într-o notă Tao Wang, şefa departamentului de economie asiatică şi economist-şef pentru China la UBS Investment Bank.

”Într-un astfel de caz, impulsul economic poate rămâne scăzut în restul anului, iar China ar putea rata ţinta de creştere pentru acest an, de aproximativ 5%. Presiunile de deflaţie ar putea persista mai mult timp într-un astfel de scenariu. Economia ar putea avea nevoie de nişte politici mult mai puternice sau neconvenţionale pentru a reveni la creştere”, a spus ea.

China este a doua cea mai mare economie din lume şi a reprezentat aproape 18% din PIB-ul global în 2022, potrivit datelor Băncii Mondiale.