FacebookTwitterLinkedIn

Relația dintre cele două mari puteri se degradează treptat, însă secretarul de stat adjunct Wendy Sherman, al doilea diplomat important al SUA, a ajuns duminică în orașul Tianjin din nordul Chinei, pentru discuții pe care Departamentul de Stat al SUA le-a descris drept ”sincere și deschise”, transmite Reuters.

Presă chineză de stat a scris despre remarcile conflictuale ale vice-ministrului de Externe Xie Feng la scurt timp după începerea sesiunii. ”Statele Unite vor să reaprindă sentimentul național prin stabilirea Chinei ca fiind <inamic imaginar>”, a spus Xie în cadrul discuțiilor. Statele Unite și-au mobilizat guvernul și societatea pentru a suprima China, a adăugat el. ”De parcă odată cu suprimarea dezvoltării Chinei, problemele interne și externe ale SUA vor fi rezolvate, iar America va fi din nou grozavă și hegemonia Americii va fi continuată”. Presa externă nu a avut acces la eveniment.

În schimb, Sherman a expus îngrijorările americane privind acțiunile Chinei referitoare la atacuri cibernetice, au declarat oficiali înalți ai administrației, adăugând că Republica Chineză nu ar trebui să abordeze domenii de interes global, precum schimbările climatice și Afganistanul.

Sherman, care s-a întâlnit și cu consilierul de stat și ministrul de Externe, Wang Yi, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la refuzul Chinei de a coopera cu Organizația Mondială a Sănătății la o a doua fază a investigației privind originile Covid-19 și a accesului la mass-media străină în China. “Secretarul adjunct și-a exprimat îngrijorarea în privat – așa cum am făcut în public – cu privire la o serie de acțiuni din RPC care contravin valorilor și intereselor noastre și ale aliaților și partenerilor noștri și care subminează ordinea internațională bazată pe reguli“, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat. “Este important ca Statele Unite și China să discute domeniile în care nu suntem de acord, astfel încât să ne înțelegem poziția celuilalt și să fim clari de unde provin fiecare parte“, a spus un înalt oficial.