FacebookTwitterLinkedIn

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, a inaugurat joi la Râmnicu Vâlcea “cea mai nouă instalație de producție polioli speciali din Europa”, după o investiție de 40 milioane de euro.

Investiția în instalație, care face parte dintr-un proiect în valoare de 101 milioane de euro, mărește capacitatea de producție de polioli la peste 187.000 de tone pe an. Potrivit reprezentanților, în România se va produce aproape 9% din producția europeană de polioli, ceea ce va aduce Chimcomplex pe locul 6 în topul producătorilor din Europa.

“Instalația noastră este una dintre cele mai moderne din Europa și din întreaga lume. 400 de specialiști au lucrat la acest proiect în diferite etape ale sale, le mulțumesc tuturor, știu că a fost un proiect greu. Conceptul instalației integrează producția poliolilor, cu proiectarea, pe care o facem împreună cu clienții, adaptând formula în funcție de nevoile acestora, cu ingineria de produs, cu asistența tehnică pentru clienți, și chiar și colectarea deșeurilor în vederea reciclării”, a declarat Victor Avram, CEO Chimcomplex.

Noua instalație de polioli speciali este parte integrantă a platformei Oltchim, iar capacitatea sa de producție anuală este echivalentă cu 3.500 km liniari de noi saltele flexibile de 2mx2m. Poliolii produși la vor fi utilizați atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export.

“Aici vor fi produși și polioli speciali, cum ar fi biopoliolii 100% vegetali, din ulei de ricin, sau poliolii ignifugați, care vor fi folosiți în spumele rigide pentru construcții, utilizat de exemplu la renovarea saloanelor de spital. Prin implementarea acestei investiții, vom putea obține, pe lângă o structură de producție mai modernă și o creștere a produselor cu cerere și valoare mare”, a adăugat CEO-ul.

Noua instalație se întinde pe o suprafață de 5.6Ha și are o capacitate de 4 ori mai mare decât cea a fabricii de polioli speciali existente. Instalația permite funcționarea cu o eficiență tehnologică și energetică cu 30% mai mare decât instalațiile actuale. De asemenea, instalația are 12 reactoare de sinteză eficiente energetic, în care se vor produce și poliolii verzi care utilizează ca materie primă CO2, reducând astfel amprenta de dioxid de carbon a României.