FacebookTwitterLinkedIn

România se confruntă cu perspective economice dificile în 2025, potrivit Asociației CFA România, care avertizează asupra riscurilor economice, precum majorarea taxelor și recesiunea, dar și a riscurilor noneconomice, precum dezinformarea și posibilele conflicte armate.

„Economia va performa sub potențial în acest an, iar anul viitor va continua să decelereze. Principalele riscuri anticipate de respondenți sunt modificările în politica fiscală, recesiunea, dar și riscuri noneconomice, cum ar fi dezinformarea și conflictele armate,” a declarat Adrian Codirlaşu, președintele Asociației CFA România, potrivit Agerpres.

Conform unui sondaj realizat de CFA România în luna octombrie, topul riscurilor pentru anul 2025 include:

  • Modificări în politica fiscală – principalul risc economic
  • Intrarea în recesiune a economiei românești
  • Dezinformarea – primul risc noneconomic identificat
  • Sustenabilitatea datoriei publice
  • Conflicte armate între state

    Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut ușor în luna octombrie, atingând 44,9 puncte, datorită îmbunătățirii anticipațiilor economice. Cu toate acestea, condițiile economice actuale rămân relativ constante, reflectând provocările curente.

    Economia României este așteptată să crească cu doar 1,4% în 2025, comparativ cu 1,6% în 2024. Există și opinii care anticipează o posibilă recesiune. Rata anticipată a inflației pentru noiembrie 2025 este de 4,72%, în scădere ușoară față de prognozele anterioare.

    Aproximativ 33% dintre participanți anticipează reducerea inflației în următoarele 12 luni. Leul românesc este așteptat să se deprecieze în continuare. Valoarea medie anticipată pentru euro este de 5,0964 lei în noiembrie 2025. 72% dintre analiști consideră că prețurile actuale ale proprietăților rezidențiale sunt supraevaluate, iar 44% anticipează o scădere a prețurilor în următoarele 12 luni. Datoria publică este prognozată să crească la 57% din PIB în 2025, în timp ce deficitul bugetar ar putea scădea la 6,5% din PIB.

    Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.