Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Lideri |
|

Cetățenii din Republica Moldova votează la alegerile parlamentare anticipate

Secţiile de votare din Republica Moldova au fost deschise duminică, la ora 7:00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate.  
Maia-Sandu

“La 7.00 şi-au început activitatea toate secţiile de votare din ţară”, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

Din totalul celor 2.150 de secții de votare pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii aflați în străinătate, potrivit Agerpres.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova este de 3,2 milioane, însă autorităţile electorale au pregătit 3,6 milioane de buletine de vot, dintre care 706.000 pentru cei din afara țării.

Un număr de 23 de concurenți s-au înscris în cursa electorală, pentru cele 101 mandate de deputat, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. 

Scrutinul parlamentar anticipat din Republica Moldova are loc după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu. 

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a aprobat dizolvarea Parlamentului, întrucât membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.

“La originea cauzei se află sesizarea depusă de Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova. În baza articolului 85 alineatele (1) şi (2) din Constituţie, autoarea sesizării solicită Curții să constate circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, din cauza expirării termenului de trei luni în cadrul căruia Parlamentul trebuia să formeze Guvernul şi a expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a două solicitări de învestitură a Guvernului”, a precizat, atunci, Curtea Constituţională.

Aceste alegeri parlamentare vor desemna cel de-al 11 parlament al Republicii Moldova de la obţinerea independenţei statului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii