FacebookTwitterLinkedIn

Cererea de spații de birouri s-a îmbunătățit pe parcursul celui de-al doilea trimestru, în timp ce livrările sunt limitate, iar ratele de neocupare continuă să scadă, potrivit unui raport publicat de compania de consultanță imobiliară JLL. Cererea a crescut cu 10% în București, până la 134.600 mp, în timp ce absorbția netă a crescut la 82.300 mp, estimează analiștii JLL.

Pe de altă parte, rata de neocupare s-a contractat în T2 2022, de la 14,3% în trimestrul anterior la 12,75%, din cauza unui volum scăzut de livrări. Deși majoritatea companiilor și-au deschis birourile pentru angajați, abordarea hibridă “work from home – work from office” este încă o practică obișnuită. Rata de neocupare s-ar putea să continue scăderea în a doua jumătate a anului 2022, din cauza opțiunilor limitate în ceea ce privește proiectele care vor fi livrate în această perioadă. 

O singură clădire de birouri a fost livrată în București în al doilea trimestru al anului 2022, a doua fază a proiectului AFI Tech, care adaugă 24.500 mp pe subpiața Centru-Vest. Până la sfârșitul anului 2022, se așteaptă ca aproximativ 41.300 mp să fie adăugați, ducând totalul livrărilor pentru acest an la 139.300 mp, la jumătate față de livrările din 2021.

Cel mai mare proiect a cărui finalizare se așteaptă până la sfârșitul anului 2022 este faza a doua a One Cotroceni Park, care adaugă aproximativ 34.500 mp pe subpiața Centru-Vest, care a atras deja cele mai multe livrări în acest an.

Și chiriile birourilor prime din București au marcat o creștere, de la 18,5 euro/mp/lună, la 19,0 euro/mp/pe lună, ca o consecință directă a creșterii inflației și a costurilor de construcție, combinate cu un volum mic de livrări noi.

Volumul investițiilor imobiliare pentru România în trimestrul doi al anului este estimat la aproximativ 257,4 milioane de euro, valoare de aproape 4 ori mai mare decât cea înregistrată în primul trimestru. 

„Ne așteptăm ca volumele de investiții în 2022 să ajungă la aproximativ 1 miliard de euro, deși previziunile exacte sunt dificil de făcut în această perioadă din cauza incertitudinilor de pe piață”, spun autorii raportului. Cea mai mare tranzacție de investiții încheiată în T2 2022 a fost vânzarea complexului de birouri Expo Business Park, dezvoltat de Portland Trust, către S Immo. JLL a consiliat vânzătorul în această tranzacție.

Yield-urile au rămas stabile, la 6,75% pentru birouri, 7,25% pentru retail și 7,50% pentru proprietăți industriale. România este bine poziționată din punct de vedere al prețurilor, deoarece randamentele actuale sunt încă mult peste cele înregistrate în ultimul vârf (2007) și peste cele cotate în prezent în restul regiunii. Se așteaptă ca yield-urile să rămână relativ stabile până la sfârșitul anului, deoarece apetitul pentru finanțarea sectorului imobiliar rămâne puternic, în special pentru activele generatoare de venituri.