FacebookTwitterLinkedIn

Atos, lider global în transformarea digitală, oferă acces gratuit la programul myQLM, prin care cercetătorii, studenții și developerii pot utiliza instrumente de quantum computing pe propriile laptopuri. 

Programul a fost lansat în 2019, fiind rezervat inițial utilizatorilor Atos Quantum Learning Machine (Atos QLM). Însă myQLM își propune să faciliteze accesul la simularea cuantică și să încurajeze inovația în calculul cuantic.

Programarea cuantică

Calculul cuantic are potențialul de a schimba lumea prin stimularea progreselor în domeniul sănătății, sustenabilității mediului înconjurător, proceselor industriale sau finanțelor. 

„Folosind myQLM, oricine poate explora capacitățile de calcul cuantic, de la experimentarea programării cuantice, la lansarea de simulări de până la 20 de qubiți direct din propriul computer, sau chiar mai mari, pe Atos QLM“, se arată în comunicatul remis la redacție.

Cursa actuală pentru dezvoltarea unui computer cuantic viabil din punct de vedere comercial a fost esențială pentru creșterea gradului de conștientizare a domeniului la nivel mondial, dar revoluția cuantică necesită mai mult decât componente hardware. 

Noi limbaje de programare

Formarea studenților, profesorilor, inginerilor și cercetătorilor trebuie să fie stimulată pentru a deschide calea către apariția noilor limbaje de programare, algoritmi și instrumente – toate elementele esențiale în valorificarea adevăratei puteri a calculelor cuantice, mai spun reprezentanții companiei.

„Lipsa de experți calificați reprezintă una dintre următoarele mari provocări pentru dezvoltarea tehnologiilor cuantice. Prin deschiderea accesului către mediul nostru de programare cuantică myQLM, sperăm să ajutăm la pregătirea următoarei generații de informaticieni și cercetători și să promovăm o comunitate activă, care să modeleze viitorul calculelor cuantice. Invităm pe toată lumea să descarce myQLM și să ni se alăture în această aventură care schimbă vieți”, a declarat Agnès Boudot, Senior Vice President, Head of HPC & Quantum în cadrul Atos. 

myQLM oferă un ghid complet de utilizare și tutoriale, un forum de discuții și un proiect pe GitHub ce include un repository myqlm-contrib în care utilizatorii își pot prezenta și promova contribuțiile. Proiectul include, totodată, coduri sursă ale modulelor de interoperabilitate ale myQLM – Qiskit, Rigetti Forest, Cirq, ProjectQ – precum și simulatorul pyLinalg, precizează compania.

Atos, lider global în transformare digitală cu 110.000 de angajați în 73 de țări și venituri anuale de 12 miliarde de euro, a fost prima companie care a oferit un modul de simulare a zgomotului cuantic în cadrul ofertei sale Atos QLM.