FacebookTwitterLinkedIn

Este vorba de medicamentul hidroxiclorochină, vândut sub numele de marcă Plaquenil. Clinical Infectious Diseases Journal a anunțat, pe 9 martie, că această substanță a fost eficientă la uciderea virusului, în experimentele de laborator. Într-o scrisoare publicată de Cell Discovery, miercuri, autorii studiului, cei mai mulți de la Academia Chineză de Științe din Wuhan, au scris: „Credem că medicamentul are un potențial bun de a combate boala.”

Deși nu a fost publicat încă, primul studiu pe pacienți cu Plaquenil împotriva COVID, efectuat la Marsilia, Franța, a anunțat rezultate încurajatoare. Studiul  a fost condus de Didier Raoult, un om de știință care a publică studii despre microbi de câteva decenii.

Conform unei ciorne a proiectului dezvoltat de echipa lui Raoult, obținută de jurnaliștii de la Forbes, 36 de pacienți au fost înscriși în studiu, dintre care 16 infectați și 20 tratați. Li s-au administrat zilnic  600 mg zilnic de Plaquenil, care se află pe lista OMS a medicamentelor esențiale și care a fost utilizat pentru malarie, artrită reumatoidă și lupus.

În a treia zi, potrivit studiului, 50% au fost testați negativ pentru virusul COVID. În ziua a șasea, provcentul a crescut la 70%.

Dintre cei 20 de pacienți înscriși, 6 care au fost tratați atât cu Plaquenil, cât și cu antibioticul azitromicină au reacționat mai bine. Cinci din cei șase pacienți, adică un procent de 83 la sută, au testați negativ,  în a treia zi. Toți cei, adică un rezultat de 100%, au fost testați negativ în cea de-a șasea zi.

Concluziile lui Raoult l-au determinat, marți, pe Ministrul Francez al Sănătății să aprobe studiile extinse de tratament, cu unul care începe la Lille, potrivit postului de televiziune public France 3, citat de Forbes.