FacebookTwitterLinkedIn

Munca în demolări nu este deloc ușoară, deși la prima vedere ar putea părea mai simplu să culci o clădire la pământ, decât să o construiești. Lucrurile nu se fac la voia întâmplării, iar o firmă care se ocupă de demolări își derulează fiecare proiect pe baza unor calcule prealabile, realizate de specialiști.

De asemenea, pentru munca în teren este nevoie de un adevărat „arsenal” de unelte și echipamente grele, pe care ne-am propus să le prezentăm pe parcursul acestui material.

Picamerul

I se mai spune și ciocan demolator, însă în limbajul comun s-a împământenit această denumire împrumutată din limba engleză, care, în traducere, este  o alăturare între cuvintele „târnăcop” și „ciocan”.  Așadar, este vorba de o unealtă care îmbină capacitatea de străpungere a unui târnăcop, cu forța unei lovituri de ciocan, amplificate cu ajutorul unui sistem pneumatic.

Cele mai bune picamere sunt folosite pentru spargerea grinzilor și planșeelor din beton, precum și pentru demolarea zidurilor groase.

În funcție de nevoi, îi pot fi atașate diferite tipuri de șpițuri și dălți demolatoare, folosite pentru a găuri suprafețele dure sau a sparge plăci ceramice, ziduri, praguri din beton și alte elemente din material dur.

Ranga

Această unealtă este folosită pentru a forța diferite elemente de construcție foarte bine prinse, dar și pentru a scoate cuie sau a desprinde anumite componente din spațiul care trebuie demolat.

Este o unealtă simplă, dar eficientă, realizată din metal și disponibilă în diferite forme și dimensiuni.

Foarfeca pneumatică

Structurile din beton armat sunt dificil de pus la pământ din cauza armăturilor din fier beton, care nu pot fi rupte cu picamerul și nici tăiate bucată cu bucată cu un fierăstrău mecanic.

Ar dura prea mult timp, iar în multe cazuri această operațiune ar presupune riscuri mari de accidentare, dar o soluție eficientă este folosirea unei foarfeci pneumatice, conectată la o instalație de aer comprimat.

Aceasta poate fi utilizată manual sau montată pe brațul unui excavator, fiind folosită pentru tăierea armăturilor, a structurilor metalice, a țevilor și conductelor, dar și pentru a rupe porțiuni din zid sau elemente de tâmplărie.

Motocompresorul

Dacă tot am adus vorba de unelte pneumatice, trebuie precizat faptul că acestea funcționează pe bază de aer comprimat, astfel că se impune și prezența pe șantier a unui echipament care să furnizeze această sursă de energie

Motocompresorul folosește un motor termic pentru a produce aer comprimat, astfel că poate fi folosit în absența unei surse de curent electric, spre deosebire de compresoarele obișnuite, care au nevoie de o sursă de alimentare.

Motorul este mai puternic decât al unui compresor obișnuit și din acest motiv are și o dimensiune mai mare. De aceea, motocompresoarele sunt dotate cu roți, astfel încât să poată fi tractate acolo unde este nevoie de ele.

Bila pentru demolări

Acest echipament este folosit pentru demolarea clădirilor înalte, iar în acest scop este nevoie și de o macara. Bila are o greutate de câteva sute de kilograme și este prevăzută cu un sistem de prindere, care se agață de brațul macaralei pentru a fi ridicată la ridică la înălțimea dorită.

Demolarea cu ajutorul acestui echipament se poate face în două moduri, fie prin lovirea din lateral a zidurilor clădirii, fie prin căderea de la înălțime a bilei peste construcția respectivă.

În primul caz, bila este balansată în aer de brațul macaralei și direcționată către zidurile clădirii, pe care le izbește cu putere. În cealaltă variantă, bila este ridicată de macara deasupra clădirii, după care mecanismul de blocare al utilajului se slăbește, iar aceasta este lăsată să cadă cu toată greutatea. Astfel, este afectată serios structura de rezistență a clădirii, care se va prăbuși de la sine sau va putea fi demolată mai ușor.

Lista poate fi completată cu o serie de utilaje de șantier precum buldozere, excavatoare, dar și camioane pentru transportul deșeurilor rezultate în urma demolării.