FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile chiriilor au crescut în marile orașe pe fondul cererii pronunțate venită odată cu începerea anului universitar, iar majorările au fost vizibile în principal în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere, potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.

Bucureștiul a început, încă din luna septembrie, să rivalizeze cu Cluj-Napoca, cunoscut până nu de mult ca fiind cel mai costisitor pentru chiriași. În octombrie, Capitala și-a asumat poziția de lider pe segmentul apartamentelor cu 3 camere. Cluj-Napoca conduce în topul chiriilor pentru garsoniere, iar în cazul apartamentelor cu 2 camere cele două mari orașe se mențin la egalitate.

Prețurile au stagnat la nivelul pieței din Brașov în luna octombrie, iar Constanța conduce în clasamentul celor mai semnificative majorări ale chiriilor într-un an. Iași și Timișoara se mențin orașe mai accesibile pentru cei care vor să închirieze un apartament.

“Bucureștiul rivalizează cu Clujul în ceea ce privește prețurile practicate și își consolidează poziția de cel mai scump oraș pe segmentul apartamentelor mari, unde chiria medie a ajuns la 675 euro”, spune Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

Astfel, în București, în luna octombrie, bugetul mediu necesar pentru închirierea unor garsoniere este de 320 euro/lună, iar pentru apartamente de 2 camere de 500 euro/lună.

S-au scumpit semnificativ de la lună la lună, cu 15%, apartamentele cu 3 camere. Dacă în luna septembrie proprietarii solicitau, în medie, 650 euro/lună pentru o locuință de acest tip, în octombrie prețul s-a majorat la 675 euro/lună. 

Cele mai scumpe zone din Capitală au fost, în luna octombrie, Aviatorilor – Kiseleff și Primăverii, unde pentru un apartament se cer în jur de 1.250 de euro. În top se menține și zona Herăstrău, unde chiria ajunge la 1.150 euro/lună.

Cea mai ieftină zonă din București a fost, luna trecută, Costin Georgian – Lucrețiu Pătrășcanu, la limita sectorului 3, unde un apartament se închiriază la doar 350 euro/lună. La fel este cazul în zona Giurgiului și în cartierul Berceni din sectorul 4. 

În Cluj-Napoca, prețul pentru închirierea unei garsoniere a crescut ușor în luna octombrie, la 335 euro/lună. Pentru un apartament cu 2 camere chiria s-a menținut la un nivel similar cu cel din Capitală, respectiv de 500 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere bugetul mediu necesar a ajuns la 650 euro/lună. 

Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca este Andrei Mureșanu și centrul orașului, unde apartamentele costa între 650 și 700 euro/lună. La polul opus se află cartierul Mănăștur, cu  430 de euro/lună, la fel și zona Bulgaria. 

La nivelul pieței din Brașov, prețurile practicate pe piața închirierilor de locuințe au stagnat în octombrie comparativ cu septembrie. Proprietarii solicită pentru o garsonieră 300 euro/lună, iar pentru un apartament cu 2 camere 450 euro/lună. Un apartament cu 3 camere poate fi închiriat în Brașov, în medie, cu 600 euro/lună. Însă, potrivit Imobiliare.ro, se observă majorări cuprinse între 15% și aproape 19% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cele mai scumpe zone din Brașov sunt Calea Poienii, urmată de Prund-Șchei, unde prețurile ajung la 1.000 euro/lună. În schimb, un apartament în zona Florilor-Craiter (Kreiter) costă, în schimb, doar 350 euro/lună, iar unul în zona Triaj-Hărman 390 euro/lună. Locuințe ieftine de închiriat pot fi găsite și în zona Gării.

Scumpiri de prețuri s-au înregistrat însă în Constanța: dacă la începutul toamnei un chiriaș avea nevoie, în medie, de 430 euro/lună pentru a închiria o locuință cu 2 camere, în octombrie cheltuielile sale au crescut la 450 euro/lună. Un apartament cu 3 camere putea fi închiriat în septembrie cu 560 euro/lună. Luna trecută, se solicita pentru o proprietate similară suma de 600 euro/lună.

La Iași, în octombrie, chiriașilor li se cerea în jur de 300 euro/lună pentru o garsonieră și 400 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor cu 3 camere prețurile s-au majorat ușor luna trecută comparativ cu începutul acestei toamne, de la 482 euro/lună la 500 euro/lună. Cele mai scumpe zone din Iași sunt Copou – Sărărie, Moara de Vânt și zona centrală a orașului, cu o medie de 450 euro/lună.