FacebookTwitterLinkedIn

Capitala rămâne în fruntea clasamentului celor mai atractive zone pentru business, cu noi proiecte ce îi accelerează dezvoltarea.

Bucureștiul conduce, și în acest an, clasamentul privind cele mai atractive zone pentru business, reprezentând inima mediului de afaceri românesc și principala destinație a investitorilor străini. Capitala României este zona cu cea mai mare deschidere internațională, marcând performanțe economice ce o plasează drept principalul hub de tehnologie și oportunități, mai ales pentru viitorii studenți.

Anual, mii de tineri din toată țara și din străinătate se înscriu la cele 30 de universități din București, grație deschiderii internaționale, prezenței marilor companii, dar și a indicilor economici în creștere: salariul mediu net este cel mai mare din țară, de 6.051 de lei în 2023, iar rata șomajului, una dintre cele mai scăzute din România, este de doar 0,9%. De altfel, până în 2027, Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează că salariul mediu net se va majora până la 8.250 de lei, în timp ce rata șomajului se va reduce ușor, până la 0,7%. 

Mediul academic este puternic, Capitala plasându-se între primele opțiuni ale proaspeților absolvenți de liceu, alături de Cluj și Timișoara. De exemplu, Academia de Studii Economice din Bucureşti s-a clasat în primele 10% universităţi din lume, ocupând locul 1.095 dintr-un total de 11.989 de instituţii, potrivit celui mai recent clasament internaţional Webometrics – Ranking Web of Universities, realizat de Cybermetrics. Beneficiind de unele dintre cele mai bune facultăți din țară și o paletă largă de specializări, tinerii călătoresc cu trenul spre București pentru înscrieri, apoi pentru a popula căminele și cartierele Grozăvești sau Militari, optând, totodată, să lucreze în multinaționale de top precum Oracle, Microsoft, IBM, Deloitte, ori pentru mari companii românești precum eMAG, unul dintre cele mai valoroase branduri românești, sau Bitdefender, producător de soluții informatice fondat de soții Talpeș.

De altfel, Capitala reprezintă, de mai bine de un deceniu, principala destinație a investițiilor străine în România; în clasamentul național ocupă primul loc, atât din punct de vedere al numărului firmelor străine, cât și al capitalului social subscris de către străini – un număr de 113.855 de societăți cu capital străin activează în București, printre care mari branduri internaționale, iar valoarea capitalului social subscris s-a ridicat la aproape 92 de miliarde de lei în 2023. Regiunea București și Ilfov concentrează peste 60% din totalul investițiilor străine venite în România, potrivit datelor centralizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Cei mai mari investitori străini în România sunt Germania, Austria, Franţa, Italia şi SUA. Pe lângă o piață imobiliară în continuă expansiune, mai ales pe zona de birouri, și proximitatea față de liderii politici, investitorii sunt atrași de București și datorită infrastructurii și conectivității rutiere, fiind punctul de legătură a trei autostrăzi și regiunea cu cea mai mare densitate de căi ferate. De asemenea, este deservit de Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, loc de tranzit pentru aproape 14,6 milioane de pasageri în 2023. 

În ciuda părților pozitive, în interiorul orașului remarcăm deficiențe privind fluidizarea traficului ori demararea unor proiecte eficiente de infrastructură. Anul 2023 însă a marcat demararea mai multor inițiative, precum lansarea proiectului magistralei de metrou Gara de Nord-Filaret-Gara Progresul din București, finanţat integral din fonduri europene, cu o lungime de 11 km şi 14 staţii, precum și inaugurarea stației de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala M2 Pipera-Berceni. În ceea ce privește traficul, în luna noiembrie a anului trecut, Primăria Capitalei a semnat contractele pentru reabilitarea a circa 25 de kilometri de linie de tramvai din cei 50 de kilometri existenți. Pe lângă mașinile personale ale locuitorilor și ale navetiștilor, Capitala dispune de o rețea puternică de ridesharing și carsharing, cu jucători globali importanți prezenți pe piață, printre care Uber, Bolt, platforma de ridesharing cu maşini 100% electrice ELEC Rideshare, furnizorul de servicii premium de transport alternativ BlackCab și firme de taximetrie. De asemenea, anul trecut, grupul Autonom, fondat de fraţii Marius şi Dan Ştefan, a lansat un nou serviciu de ridesharing – Blue – care pune la dispoziție o flotă de autovehicule electrice Tesla pentru deplasări prietenoase cu mediul. În schimb, Spark, compania lituaniană care oferea servicii de tip carsharing pentru închiriere de maşini electrice prin intermediul unei aplicaţii mobile, a ieșit de pe piața locală anul acesta, deși în 2023 anunţase că îşi lărgeşte activitatea în patru noi zone din Bucureşti. Pentru a evita traficul greu, un număr din ce în ce mai ridicat de persoane aleg să circule cu trotinete și biciclete electrice închiriate în regim self-service, iar soluțiile au fost găsite de companii, precum start-upul românesc Splash, fondat în 2019, care oferă servicii de micro mobilitate urbană prin închirierea de trotinete electrice, ori giganții Bolt sau Uber care oferă și această alternativă.

Probleme se remarcă și pe partea infrastructurii energetice, când în iernile grele mii de locuințe rămân fără apă caldă ori căldură. Anul trecut însă, Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti, a ieșit din insolvență, după cinci ani de dificultăți financiare. Totodată, Primăria Capitalei a început lucrările de înlocuire a celor 210 km de rețea principală de termoficare, un proiect în valoare de circa 260 de milioane de euro, din care 200 fonduri europene nerambursabile, cu termen de finalizare anul curent. 

În ciuda problemelor cu care se confruntă, balanța înclină în favoarea Bucureștiului, reprezentând an de an cel mai bun loc pentru mediul de afaceri, pentru firmele aflate la firul ierbii sau giganți internaționali.

Locul: 1

Regiune de dezvoltare: București-Ilfov

Populație județ după domiciliu: 2.161.000

Industrii: industrie, comerț, servicii, construcții

PIB (mld. lei): 402,3

Stoc investiții străine directe 1 ian. 2023 (mld. lei): 92,0

Salariu mediu net lunar 2023 (lei): 6.051

Șomaj la sfârșitul anului 2023 (%): 0,9