Cautare
, Contributor

Tech |
|

Cei mai bogați oameni din lume, Elon Musk și Jeff Bezos, se luptă pentru flotele lor de sateliți

Cei mai bogați oameni din lume se luptă pentru supremația sateliților din cer. Care flotă va ieși câștigătoare?  
Starlink sateliti

Compania SpaceX a lui Elon Musk a cerut Comisiei Federale de Comunicații permisiunea de a opera sateliții de comunicații Starlink pe o orbită mai mică decât a fost planificat inițial, scrie Business Standard.

Pe de altă parte, Amazon.com Inc., deținută de Jeff Bezos, spune că această mișcare ar risca interferențe și coliziuni cu sateliții săi Kuiper, care, la fel ca Starlink, sunt proiectați să transmită serviciul de internet din spațiu.

Această dispută s-ar limita, în mod normal, la depuneri de reglementare, dar acum a ajuns în atenția publicului, cele două mari personalități făcând schimb de replici pe rețelele sociale.

„Modificările propuse de SpaceX ar îngreuna concurența dintre sistemele de satelit”, a scris Amazon pe Twitter, marți. „Este clar în interesul SpaceX să sufoce concurența încă din leagăn dacă pot, dar cu siguranță nu este în interesul publicului”.

În replică, Musk a dat un tweet care vizează această dispută: “Nu servește publicului să paralizeze astăzi Starlink pentru un sistem de sateliți Amazon care este la distanță de câțiva ani de funcționare“.

Compania lui Musk Space Exploration Technologies Corp. lansat peste 1.000 de sateliți pentru serviciul său de internet Starlink și înregistrează clienți timpurii din SUA, Marea Britanie și Canada. Amazon a câștigat anul trecut permisiunea FCC pentru o flotă de 3.236 de sateliți, dar încă nu a lansat niciunul.

Amazon a cerut FCC să respingă cererea SpaceX pentru orbite inferioare argumentând că schimbarea va pune sateliții SpaceX în mijlocul orbitelor sistemului Kuiper.

SpaceX a respins apelurile către FCC, spunând că planurile sale nu vor crește interferențele pentru așa numitele „planurile încă nenăscute” ale Amazonului.

O orbită mai mică permite un serviciu de internet mai rapid, deoarece semnalul nu circulă la fel de departe. SpaceX a declarat pentru FCC că, având sateliții mai aproape de Pământ, se reduce riscul de resturi spațiale, deoarece acestea ar cădea din orbită mai repede decât navele spațiale superioare.

SpaceX operează 1.584 de sateliți la 550 de kilometri înălțime și intenționează să ajungă la aproximativ 12.000 de sateliți. Acum compania solicită permisiunea de a aranja alți 2.824 de sateliți la aceeași altitudine aproximativă, față de una dublă, cât era inițial. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii