FacebookTwitterLinkedIn

Panicată de inflația vertiginoasă, Rezerva Federală a SUA impune politici monetare dure, prin creșterea ratelor dobânzilor în trepte de 75 de puncte de bază, mai degrabă decât în ​​treptele obișnuite de 25 de puncte de bază.

Instituția retrage, de asemenea, cantități mari de lichiditate de pe piață pe fondul obligațiunilor care ajung la scadență. În același mod în care a tipărit bani cumpărând obligațiuni de trezorerie anul trecut, acum Rezerva Federală retrage banii din sistem solicitând Trezoreriei să ramburseze obligațiunile la scadență. Totodată, de la începutul anului, prețurile acțiunilor au scăzut cu aproape 25%, prețurile obligațiunilor au scăzut cu aproximativ 11% și piața criptomonedelor se prăbușește continuu, Bitcoin pierzând un sfert din valoarea sa de vineri, până acum, conform CNN.

Aceste scăderi au dus la pierderi de trilioane de pe piața financiară de la începutul acestui an. Folosind regula generală a Rezervei Federale, potrivit căreia pentru fiecare pierdere de avere de 1 dolar, gospodăriile reduc cheltuielile cu 4 cenți, scăderea prețurilor activelor de până în prezent va determina aproape în mod sigur consumatorii să reducă cheltuielile.

Există încă și alte motive să ne temem că noua politică monetară a Rezervei Federale ar putea să ne pună pe calea către o aterizare economică dificilă la nivel global. În primul rând, cererea de locuințe începe să se prăbușească pe măsură ce ratele ipotecare cresc din nou. Între timp, multe piețe emergente sunt în pragul incapacității de plată, deoarece ratele dobânzilor mai mari din SUA determină repatrierea capitalulului din economiile acestora, ceea ce pune o presiune reală asupra monedelor lor, mult mai slabe în comparație cu dolarul.