FacebookTwitterLinkedIn

Compania Allegro.eu SA începe tranzacționarea la Varșovia luni, după ce firma și investitorii săi de capital privat au stabilit valoarea IPO la 9,2 miliarde de zloți (2,4 miliarde de dolari),  un nivel superior, pe măsură ce consumatorii petrec tot mai mult timp în online.

Analiștii de la Bernstein estimează că valoarea companiei Allegro, fără să fie incluse dobânzile, impozitele și amortizarea, este peste Amazon.com Inc și Alibaba Group Holding Ltd, dar sub MercadoLibre Inc. și retailerul european de modă Zalando SE, conform datelor compilate de Bloomberg.

“Allegro a avut un preț aproape de liderii tehnologici mondiali deoarece este deja una dintre cele mai mari companii de comerț electronic din lume. Comerțul electronic este o industrie câștigătoare în timpul pandemiei. Timpul va arăta impactul concurenței cu Amazon sau AliExpress, care este un test real al evaluării Allegro“, a declarat analistul Haitong Konrad Ksiezopolski.

Evaluări la nivel Nasdaq

“Investitorii locali au văzut pentru prima dată evaluări la nivel Nasdaq într-o ofertă publică inițială (IPO)”, a spus Jaroslaw Niedzielewski, șef de investiții pentru Investitorii TFI.

Evaluarea de 11,2 miliarde de dolari a Allegro o face să devină cea mai mare companie listată din țară și probabil că va fi adăugată rapid la indicii majori de acțiuni. Includerea în benchmark-ul WIG20 al Varșoviei, care se va întâmpla după închiderea pieței miercuri, precum și adăugarea anticipată la măsurători MSCI la o dată ulterioară, pot alimenta cererea.

Pandemia accelerează trecerea la achiziții online

Compania mizează pe extinderea continuă a cumpărăturilor online în Polonia, o piață de 38 de milioane de oameni și una dintre cele mai rezistente economii ale Uniunii Europene. Allegro are de partea sa taxe mai mici, un program de loialitate, un număr mare de comercianți locali și recunoașterea pieței în fața concurenței. Amazon își vinde în continuare produsele către polonezi din Germania, în timp ce AliExpress, cu sediul în China, se bazează pe procese de expediere îndelungate. De asemenea, un nou val de coronavirus în Polonia ar putea fi în beneficiul companiei, accelerând trecerea la achizițiile online.

Aneesha Sherman, analist Bernstein, se așteaptă ca Allegro să aibă o mulțime de oportunități de extindere pe piețe mai mari din Europa de Est, totuși compania nu a anunțat astfel de planuri, spunând că vrea să își concentreze atenția asupra consumatorilor polonezi.