FacebookTwitterLinkedIn

Tranzacția depășește suma de 21 de milioane de euro.

Agenția Litoralulromanesc.ro a fost cumpărată de Szallas Group, parte a grupului polonez Wirtualna Polska Holding. Fondatorul Litoralulromanesc.ro vinde doar agenția de turism Litoralulromanesc.ro. Restul activelor aflate sub umbrela companiei Creative Eye SRL – Hotelul Opal din Jupiter și brandul Amelie (apartamente în regim hotelier) din Mamaia – vor face obiectul unui proces de carve-out, urmând să fie preluate de o nouă companie deținută de Ionuț Nedea.

Potrivit noilor proprietari, întreaga echipă, inclusiv fondatorul Ionuț Nedea, își vor continua activitatea în cadrul companiei, care va continua să opereze brandul Litoralulromanesc.ro.

„Tranzacția este foarte importantă pentru piața turistică locală, deschizând calea către o consolidare a turismului intern într-un context global, consolidare necesară pentru a deveni mai eficienți și pentru a face față provocărilor. Trebuie să începem să concurăm cu piețele externe, iar pentru a face aceasta este nevoie ca piața internă să se coaguleze și să devenim unul dintre cei mai mari jucători din regiune. Din punct de vedere operațional, nu se schimbă nimic pentru clienții Litoralulromânesc.ro având în vedere că echipa și brandul care ne-a asigurat succesul rămân aceleași. Pe de altă parte, cred că seriozitatea și tenacitatea cu care am dezvoltat compania în ultimii aproape 20 de ani printr-o creștere durabilă, bazată pe o viziune pe termen lung, ne-au consolidat poziția de lider al vacanțelor la Marea Neagră și au atras atenția unuia dintre principalii jucători ai turismului online din regiune”, spune Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.

Tranzacția se va desfășura în două etape, urmând a fi finalizată în aprilie 2025, când Litoralulromanesc.ro aniversează 20 de ani de activitate. Prima etapă a tranzacției, care se va finaliza odată cu îndeplinirea condițiilor suspensive, în special odată cu obținerea avizului Consiliului Concurenței, presupune preluarea de către Grupul Szallas a 80% din compania românească, valoarea acestei prime tranzacții fiind de 16,8 milioane de euro. Restul de 20% din companie va fi preluat de Szallas Group în 2025, în urma aprobării situațiilor financiare din 2024, pe baza unui mecanism de preț stabilit prin contractul de vânzare-cumpărare.

Prin preluarea Litoralulromanesc.ro, Wirtualna Polska Group își continuă expansiunea în industria turismului din Europa Centrală și de Est.

„ (…) Achiziția Litoralulromanesc.ro este o piatră de hotar în dezvoltarea noastră în această țară. Este o combinație de două afaceri care operează în turism, dar care au caracteristici diferite și, totuși, complementare. Travelminit se concentrează pe excursii scurte, de weekend, în spații de cazare mai mici din destinații interne, în vreme ce Litoralulromanesc.ro este liderul țării în sejururi în stațiunile de litoral. Împreună, vom putea oferi clienților noștri o ofertă de călătorie cuprinzătoare”, precizează și Ferenc Rigó, CEO al Grupului Szallas.

Szallas Group deține portaluri de rezervări online de cazare în Polonia (Nocowanie.pl), Ungaria (Szallas.hu), Republica Cehă (Hotel.cz) și Croația. Compania este prezentă și în România din 2020, atunci când a preluat site-ul de rezervări Travelminit.ro, care oferă peste 8.000 de unități de cazare în toată țara, generând rezervări în valoare de 30 milioane de euro în 2023.

Szallas Group s-a alăturat Wirtualna Polska Holding în 2022. Wirtualna Polska Holding (WP) este un grup tehnologic de companii listat la Bursa de Valori din Varșovia, cu operațiuni în media, publicitate și e-commerce, prezent în Polonia și în țările Europei Centrale și de Est.

Agenția de turism Litoralulromanesc.ro, deținută de compania Creative Eye SRL din Constanța, a fost fondată de Ionuț Nedea. Cu o experiență de aproape 20 de ani pe piața locală de turism, compania este cel mai mare retailer de vacanțe în stațiunile de la Marea Neagră atât ca număr de turiști, cât și ca cifra de afaceri. Compania are un portofoliu de peste 500 de unități de cazare în care, în 2023, turiștii au făcut rezervări cu o valoare totală care depășește 45 milioane de euro.